Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Djuren kokades till döds i extremhettan

Grönland smälter i rekordfart – tappar 8,5 miljarder ton på 24 timmar.
Små laxar dör i tusental i amerikanska floder under extremvärmen.
Foto: NATHAN HOWARD / AP TT NYHETSBYRÅN
Kanada har plågats av en extremhetta som resulterat i många bränder.
Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska Stilla havskusten har genomlidit en av de varmaste somrarna i mannaminne. Värmerekord efter värmerekord har slagits under stora delar av juni – och det har fått förödande konsekvenser för såväl växt- som djurliv.

Marinbiologen Christopher Harley, vid universitetet i British Columbia, berättar att han och hans forskningslag ville undersöka hur det marina djurlivet mådde i den extrema värmen. Men redan när de gav sig ut på den tredje dagen av värmebölja var det för sent – det fanns inget liv att undersöka.

– Det var en sur lukt av förruttnelse, berättar han för The Guardian.

– Vi gick, som på en matta av döda musslor längs stranden. I förundran, fortsätter han.

Stränderna fyllda av döda djur

De milslånga kustremsorna på västkusten var inte längre en sprudlande kittel av marint djurliv, utan en djurkyrkogård. Havstulpaner hade kokats levande i sina skal, de sjöstjärnor som inte lyckats undkomma solen hade gått samma öde till mötes. Musslorna låg öppna i solen och dess muskulösa innanmäte var knastertorrt, berättar Christopher Harley.

– Jag förstod att värmen skulle ha en ekologisk påverkan, men jag var verkligen inte förberedd på omfattningen av skadorna, säger Harley.

– Ju fler platser jag besökte, desto mer död såg jag. Ju mer död jag såg, desto mer nyktert kunde jag se på hela händelsen.

En miljard sjönära djur har dött

Tidiga uppskattningar gör gällande att en miljard sjönära djur har dött i sommarens värme. Forskare menar att det kommer ha en effekt på djurlivet i stort, eftersom de är beroende av bland annat havstulpaner för föda.

Klimatforskare menar att den extremvärme som präglat den amerikanska västkusten bara är en föraning om vad framtiden i klimatkrisens spår kan innebära.

Jordens resurser är slut rekordtidigt: ”Akut klimatkris”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.