Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Djuren dödas för att bli konstverk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nathalia Edenmonts fotograferade installationer - "Still life" - väcker känslor.
Foto: - -

Nathalia Edenmont, 33, är konstnären som vill väcka känslor.

Ledande gallerier i världens storstäder ropar nu efter hennes konst.

Motiven: kaniner, möss och katter som hon själv avlivat.

- Det är en sådan dubbelmoral - vilken kanin ska man klappa och vilken kanin ska man äta upp?

Nathalia Edenmont.

Ett kaninhuvud dekorerat med vitt löshår i en karaff, fem mushuvuden på handens fingrar... Nathalia Edenmonts fotograferade installationer - "Still life" - väcker känslor. Och får människor att ta fram plånboken. I London kostade en kvadratmeterstor bild 28 000 kronor. - Nu blir priset säkert dubbelt, säger hon. Nyligen ställde hon ut i London. Nu står Los Angeles, New York, Berlin, Basel, Moskva, Göteborg och Stockholm på tur för hennes fotoprojekt "Still life".

Hur kom du på idén att göra konst av djur som du själv avlivat? - Djur betyder lika mycket för mig som för dig; djur finns på matbordet, vi äter djur, vi har husdjur. Min konst handlar egentligen om människor, därför använder jag mig av husdjur, säger Nathalia Edenmont. - Det är så dubbelt - kanin är både ett husdjur och en maträtt. Hur skiljer man på det? När jag går in i en zoobutik frågar jag: Vart tog kaninen vägen, den som satt här i går? - Den ligger i frysen, svarar de. Vi har avlivat den för att vi har ingen plats för den. Den säljer vi nu som ormmat. Jag frågar då hur de väljer ut den kanin som ska avlivas från dem som ska få leva. - Den var mindre kelig, svarar de. Nathalia Edenmont vill med sin konst visa hur det kan gå för mänskligheten om vi inte börjar bry oss om varandra. - Jag kommer från Ukraina i gamla Sovjetunionen. Mitt land är ytligt sett mycket grymt med all kriminalitet. Men på djupet är ukrainarna väldigt snälla människor; de bjuder hem andra människor, frågar hur man mår och vill verkligen höra svaret. - Men i Sverige är det precis tvärtom - det är fint, varmt och vänligt på ytan, men kallt inuti. Precis som mina bilder som är fina på ytan men grymma under ytan. På en av hennes bilder visar hon hur illa det kan gå: Två musfötter sticker upp ur ett lager filmjölk. Skeppet Sverige har kantrat och mössen har drunknat.

Dödar du djuren själv? - Javisst, det gör jag i min ateljé.

Hur tar du livet av djuren? - På ett humant sätt, jag är inte beredd att diskutera hur.

Var köper du djuren? - Jag köper lite överallt, bland annat kan man köpa möss som ormmat i zoobutiken, säger Nathalia Edenmont.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.