Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Djur utsätts för lidande
på transporter från EU

Ett nytt larm visar att många djurtransporter strider mot EU:s regler, och utsätter djuren för extremt lidande.
Foto: E.B. Mcgovern / AP
Det är djurtransporter över gränsen mellan EU och Turkiet som granskats.
Foto: Burhan Ozbilici / AP

Tusentals djur ska ha utsatts för lidande när de transporterats över gränsen mellan Turkiet och EU för att halalslaktas och sedan föras tillbaka till Europa som charkprodukter.

Djuren har varit utan vatten och dräktiga kor ska ha fått kejsarsnitt utan bedövning, vilket SVT var först att rapportera om.

Nu vill man från svenskt håll att reglerna för djurtransporter inom EU ses över.

Nederländska Eyes on Animals, Animal Welfare Foundation från Tyskland och Tierschutzbund Zurich i Schweiz har under fem år undersökt djurtransporter som går över gränsen mellan Turkiet och EU. Totalt ska 1,775 miljoner kreatur ha förts från EU in i Turkiet. Enligt dem ska hela 70 procent av alla transporter som de granskat ha skett på ett sätt som strider mot EU:s regler för djurtransporter, vilket SVT var först med att rapportera om.

– Olyckligtvis måste vi utifrån vår undersökning dra slutsatsen att dessa övergrepp är systematiska, vilket medför lidande för tiotusentals djur, säger chefen för Eyes on Animal, Lesley Moffat i ett pressmeddelande.

Blir utan vatten

Djuren kommer från flera olika EU-länder, bland annat Nederländerna. När de sedan slaktats kommer de i form av köttvaror tillbaka till Europa, skriver SVT. Totalt ska 13 länder inom EU vara inblandade.

I videoklipp som organisationen släppt från transporterna går det att se hur behandlas under den långa resan in i Turkiet, där de ska halal-slaktas. Vissa bilar färdas så långt som 400 mil. När de väl kommer till gränsen kan bilarna få vänta i upp till en vecka i väntan på pappersarbete.

Djuren får ligga i trånga utrymmen och några av de djur som dött under transporten ska ha legat kvar i lastutrymmena. Dräktiga kor utsätts för kejsarsnitt utan bedömning, innan de dödas. När maten och vattnet tar slut slickar djuren på stålstänger.

Att man bryter mot reglerna har även väckt reaktioner från svenskt håll, även fast man i Sverige inte exporterat några djur till Turkiet sedan år 2012, skriver SVT. Bland annat har Sveriges veterinärförbund skrivit till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

– Vi vädjar och uppmanar honom att ta upp den här diskussionen om tillsyn och kontroll av djurtransporterna, sade veterinären Johan Beck-Friis som även är chefredaktör för Svensk veterinärtidning till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.