Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Diyan Ramos, 5, blev Centralens kramhjälte

Diyan, 5 år, delade ut kramar på T-centralen.
Foto: Privat
Bekes Alp, mamma till Diyan, hjälper flyktingar som anländer till Centralstationen.
Foto: Privat

Diyan Ramos, 5 år, spred kärlek och glädje med sina kramar på Centralstationen i Stockholm. Han lyckades få människor att stanna upp och visa empati. Med bara en kram fick han en arg man att kovända.

– Han är en magisk kramare, säger hans mamma Bekes Alp.

Så kan du hjälpa flyktingarna på Centralen

Diyan samlar in pengar till biljetter, mat och dricka till flyktingar som anländer i Stockholm. Flera av dem vill åka vidare till Sveriges grannländer där de redan har släktingar på plats.

Om man vill stödja biljettinköp till flyktingarna kan man bland annat gå förbi tälten utanför T-centralen.

De som jobbar på plats på Centralen är alla frivilliga och hittills har de lyckats köpa över 150 tågbiljetter och 60 bussbiljetter. Arbetet koordineras med polisen, myndigheter och Röda korset som är på plats på T-centralen, samt med de som är på plats från Refugees Welcome Sweden i Malmö.

5-åriga Diyan Ramos blev en riktig hjälte och kärleksspridare på Centralstationen i Stockholm i går kväll.

Diyans mamma och storasyster skulle hjälpa till när flyktingar anlände på Centralstationen. Diyans mamma, Bekes Alp, hjälper till med att dela ut mat och vatten och Diyan har hjälpt till hemma med att packa ner leksaker och kläder till flyktingarna. Familjen har länge varit engagerad i välgörenhet och nu ville Diyan följa med.

Klockan var redan sju på kvällen men han fick följa med för en timme. Diyan fick ta på sig en väst och en insamlingsbössa och sedan fick han gå med sin mamma och samla in pengar till förmån för flyktingarna.

– Plötsligt börjar han krama folk, berättar hans mamma Bekes.

Alla fick en kram

Diyan gick fram till alla han träffade på Centralstationen och alla fick de en kram av honom, vare sig de skänkte en slant eller inte.

– Det kostar inget. Jag är snäll, alla är snälla, förklarade han för sin mamma Bekes.

När Diyan gick fram till en medelåldersman och frågar om han ville skänka en slant, fick han dock ett bryskt svar.

– Det är för många utav er, sa mannen argt till Diyan.

Men Diyan gick fram och gav mannen en kram i alla fall och sa till honom att han är snäll. Diyan hann inte gå långt innan mannen ropade på honom och plötsligt kom fram och gav Diyan en kram och en 100-lapp i insamlingsbössan.

Bekes, Diyans mamma, berättar att hon stod bredvid och såg händelsen tillsammans med flera andra på stationen som redan gett en slant till Diyan.

– Man såg att mannen var berörd och att ögonen glänste. Jag kan inte förklara känslan jag fick. Mannen gick från att avisa honom till att ge honom en kram.

"En magisk kramare"

Historien om den lille kramhjälten spred sig snabbt på Centralen och flera som fått en kram kom och frågade hur de kunde hjälpa till och köpte vatten och mat till flyktingarna som skulle anlända.

– Han är en magisk kramare, flera som hade bråttom stannade upp och såg sig runt och frågade hur de kunde hjälpa till, berättar Bekes.

Hur Diyan kom på idén med att ge en kram till alla, vet inte hans mamma Bekes.

– Vi kramas och pratar mycket om att man ska tycka om varandra. Han sa ”mamma kram kostar inte”.

I dag var kvällsäventyret på Centralen det enda Diyan kunde prata om på förskolan.

– Han ville till Centralen igen och han sa till sin bästa vän att han också måste komma med.

– Vi måste ta hand om varandra och uppmuntra det. En kram kan göra så mycket, säger Bekes Alp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.