Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

DIY-trenden – så får du inspiration att lyckas

Varma metaller. Koppar och mässing är hett just nu. Här är en lampfot från loppis som fått en omgjord skärm. Foto: Susanne Ellingsworth
Sy nytt fodral. Här är en gammal sacco-säck som fräschats upp med ett fägstarkt tyg. Foto: Susanne Ellingsworth
Sy kuddar av gamla bonader och korsstygnstavlor. Här är en kudde av en korsstygnstavla och en tavla av en ryamatta. Foto: Susanne Ellingsworth
Klä om gamla stolar, det är superenkelt. Här är stolar som klätts om med tyg från Ikea. Foto: Susanne Ellingsworth

En del vill värna miljön, andra sätta sin egen prägel och vissa vill spara pengar.

Do it yourself-trenden är inte bara het - den är också här för att stanna.

– Det blir en sport att gå på loppis och leta efter grejer och man kanske går tio gånger innan man gör en riktig fullträff, säger Sofia Strömbom, 27, i Göteborg.

Sofias bästa DIY-tips

Köp en plåtbricka på loppis, eller ta en gammal pepparkaksburk och sprejmåla i någon rolig färg. Brickan blir perfekt att servera dryck på och plåtburken kan du förvara något ätbart i.

 

Ta en tändsticksask eller en skokartong och klä den i en fin tapet och använd som skoförvaring eller lägg papper eller tidningsutklipp i. Jag brukar riva ut inspirerande bilder ur tidningar och förvara i dem.

 

Pigga upp din gamla bänkskiva, genom att köpa någon rolig dekorplast och klistra på, nu är det trendigt med marmor och granit och finns att köpa på rätt många butiker.

Do it yourself, eller gör det själv, innebär att man snickrar, pysslar, eller gör om en redan befintlig pryl eller möbel och är i grunden ett miljötänk som slagit igenom på bred front, enligt LEVA & BO:s inredningsexpert Susanne Ellingsworth.

– Att pyssla och göra egna saker är kreativt och kul! Och att göra om saker är ju nästan en sport, vem gör det smartast och snyggast, säger hon.

Sofia Strömbom, 27, i Göteborg är en av dem som hellre renoverar om gamla möbler än att köpa nya. I princip hela hennes bohag är köpt på loppis och hon har gjort om det mesta själv.

– Jag och min sambo har tillverkat kuber i olika storlekar som vi sedan har staplat på varandra. Kubhyllan används som ett stort "tittskåp" som fylls med vackra saker att titta på, mestadels prydnadsföremål och gröna växter. Favoritmöbeln är ett skåp som jag letade efter i ett halvår som jag hittade på en loppis och har målat om i grått.

Och loppisar har länge varit ett stort intresse. Minst en gång i veckan är hon på jakt efter nya fynd. Men Sofia Strömbom hittar också mycket inspiration när hon är ute och tittar i butiker.

– Många gånger hittar jag något fint och tänker: det där kan jag ju göra själv, fast till en tredjedel av priset.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!