Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erdogan utropad till segrare i valet

Senaste nyheterna från Expressen TV
Recep Tayyip Erdogan.
Foto: KHALIL HAMRA/AP/TT
Kemal Kiliçdaroglu.
Foto: NECATI SAVAS/EPA/TT
Väljare firar efter att turkiska medier utropat Erdogan som segrare.
Foto: EMRAH GUREL/AP/TT

President Recep Tayyip Erdogan ser ut att kunna sitta kvar vid makten i Turkiet i ytterligare fem år.

– Den enda vinnaren är Turkiet, säger Erdogan i ett segertal.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson gratulerar Erdogan – som själv hånar sin motståndare Kemal Kiliçdaroglu.

När 98 procent av rösterna räknats i söndagens andra omgång av presidentvalet får Erdogan preliminärt drygt 52 procent av rösterna, mot knappt 48 för utmanaren Kemal Kiliçdaroglu, rapporterar CNN Türk.

Från Istanbul och Ankara kommer bilder på firande Erdogan-anhängare och uppgifterna i de inhemska medierna, varav de flesta är Erdogan-vänliga, är enstämmiga: President Erdogan har vunnit valet.

Från ett busstak i centrala Istanbul höll presidenten sen ett segertal:

– Den enda vinnaren är Turkiet, säger Erdogan och fortsätter:

– Vi ska styra de kommande fem åren. vi ska göra oss förtjänta av ert stöd.

Erdogans hån mot motståndaren

Och, han hade en hälsning till utmanaren Kemal Kiliçdaroglu.

– Hej då, Kemal!

Motståndaren beskrev själv sitt missnöje med resultatet.

– Det här valet visar att folket inte längre vill ha en auktoritär regering, säger han enligt Reuters, och fortsätter:

– Vi kommer att fortsätta att leda den kampen.

Efter beskedet gratulerade Ungerns premiärminister Viktor Orban till vinsten.

”Grattis till president Recep Tayyip Erdogan för sin obestridliga valseger!” skriver han på Twitter.

Han följdes snart av flera andra ledare. Däribland Rysslands Vladimir Putin.

Senare gratulerade även Sveriges statsminister Ulf Kristersson. På Twitter skriver han:

”Vår gemensamma säkerhet är en framtida prioritering.”

https://twitter.com/SwedishPM/status/1662904813695148032https://twitter.com/PM_ViktorOrban/status/1662860463921590274?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1662860463921590274%7Ctwgr%5Ec13e7297acb8518d4f841bd50d3da38045ec2ae2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublisher.direkt.ifragasatt.se%2Fbroadcast%2F07287eaf-1494-44c4-b9c7-02b74cb33748

Lugn valdag

När vallokalerna öppnade spådde de flesta att den sittande presidenten skulle vinna över Kiliçdaroglu, inte minst sedan den tredje kandidaten i den första valomgången, Sinan Ogan, manat sina väljare att rösta på Erdogan.

Om det preliminära resultatet står sig innebär det att båda kandidaterna ökat sina andelar av det totala antalet röster, men att Erdogan gynnats mest. Presidenten ökar med lite över fyra procentenheter och Kiliçdaroglu ökar med en dryg procentenhet.

Själva valdagen har enligt rapporterna varit lugn. Det största oppositionspartiet, Kiliçdaroglus CHP, uppger att en av dess egna valobservatörer överfallits i en by i sydöstra Turkiet, uppgifter som inte bekräftats av oberoende källor. I övrigt har inga uppgifter om större bråk kommit.

AKP störst i parlamentet

I den första omgången fick Kiliçdaroglu störst stöd från områdena runt Istanbul och Ankara, i stort sett alla distrikt längs Medelhavskusten samt stora områden längst i östra Turkiet. I de sistnämnda områdena ingår distrikt hårt drabbade av jordbävningskatastrofen i februari.

Övriga Turkiet, samt de cirka fyra miljoner som röstade från utlandet, valde företrädesvis Erdogan, enligt data från den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Erdogans parti AKP säkrade i parlamentsvalet den 14 maj fortsatt majoritet i kammaren, förutsatt att det starkt nationalistiska MHP fortsätter att agera stödparti.

Fakta: Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan föddes i Istanbul 1954. Han blev stadens borgmästare 1994.

2001 grundade Erdogan det konservativt islamistiska Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP), som sedan 2022 har styrt Turkiet. I valet 2002 fick han inte ställa upp som kandidat, då han tidigare avtjänat ett kortare fängelsestraff för att offentligt ha citerat en dikt som ansågs propagera för islamistiskt våld.

Han tog över som premiärminister 2003, en roll han hade fram till 2014 med Abdullah Gül som president.

2014 valdes Erdogan själv till president, den första i Turkiet som utsetts genom allmänna val. Han omvaldes med absolut majoritet i juni 2018.

Under AKP:s första år vid makten upplevde Turkiet en kraftig ekonomisk uppgång. De senaste åren har ekonomin dock stagnerat, med skenande inflation och arbetslöshet, samtidigt som landet enligt många bedömare utvecklats i en auktoritär riktning.

Efter valet 2018 började Erdogan genom olika lagar och dekret att omforma statsapparaten på ett sätt som i princip innebar att den tidigare parlamentarismen ersattes av ett presidentstyre, med en mycket stor koncentration av makt till statschefen.

Samtidigt har Erdogan och AKP gett islam en alltmer framskjuten plats i det historiskt sett starkt sekulära Turkiet.

TT

Erdogan avfyrar ”Tyfon” – med belarusisk hjälp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.