Statsminister Stefan Löfven är på besök i Ukraina. Samtidigt kan fler länder komma att kalla hem sina ambassadörer från Sverige. Foto: Lisa Mattisson ExpStatsminister Stefan Löfven är på besök i Ukraina. Samtidigt kan fler länder komma att kalla hem sina ambassadörer från Sverige. Foto: Lisa Mattisson Exp
Statsminister Stefan Löfven är på besök i Ukraina. Samtidigt kan fler länder komma att kalla hem sina ambassadörer från Sverige. Foto: Lisa Mattisson Exp
Utrikesminister Margot Wallström ska ha ägnat gårdagen åt att stötta den svenska ambassaden i Riyadh efter de senaste dagarnas händelser. Foto: Sven LindwallUtrikesminister Margot Wallström ska ha ägnat gårdagen åt att stötta den svenska ambassaden i Riyadh efter de senaste dagarnas händelser. Foto: Sven Lindwall
Utrikesminister Margot Wallström ska ha ägnat gårdagen åt att stötta den svenska ambassaden i Riyadh efter de senaste dagarnas händelser. Foto: Sven Lindwall
Saudiarabien med kung Salman bin Abdul Aziz i spetsen kallade hem ambassadören från Stockholm.Saudiarabien med kung Salman bin Abdul Aziz i spetsen kallade hem ambassadören från Stockholm.
Saudiarabien med kung Salman bin Abdul Aziz i spetsen kallade hem ambassadören från Stockholm.
Saudiarabien med kung Salman bin Abdul Aziz i spetsen kallade hem ambassadören från Stockholm. Foto: Lisa MattissonSaudiarabien med kung Salman bin Abdul Aziz i spetsen kallade hem ambassadören från Stockholm. Foto: Lisa Mattisson
Saudiarabien med kung Salman bin Abdul Aziz i spetsen kallade hem ambassadören från Stockholm. Foto: Lisa Mattisson

Diplomatiska krisen kan bli ännu djupare

Publicerad

KIEV-STOCKHOLM. Irritationen bland medlemsländerna i Arabförbundet växer mot Sverige.

Ett antal av länderna i förbundet har skyndsamt begärt företräde hos utrikesdepartementet, enligt Expressens uppgifter.

Redan i dag väntas möten hållas på UD med flera länder.

Trots att Sveriges chanser att lyckas få en plats i FN:s säkerhetsråd döms ut vägrar statsminister Stefan Löfven att ge upp.

– Nu har vi ett drygt år på oss att jobba också för säkerhetsrådsplatsen, säger han.

I går träffade statsminister Stefan Löfven (S) Ukrainas president Petro Porosjenko för att teckna ett samarbetsavtal som innebär att Sverige förbinder sig att låna ut 100 miljoner dollar - till subventionerad ränta.

Samtidigt som Stefan Löfven gjorde sitt första officiella besök i Ukraina kom beskedet att Saudiarabien kallar tillbaka sin Sverige-ambassadör - vilket snabbt blev en världsnyhet.

Saudiarabien beskrivs som ett av Mellanösterns mäktigaste länder - vilket landet visat genom att få Arabförbundets samtliga 22 medlemsländer - även Palestina - att fördöma utrikesminister Margot Wallströms (S) kritik mot landet.

Löfven ville i går inte diskutera vad krisen innebär för Sveriges kandidatur till säkerhetsrådet.

– Jag har inte ens kalkylerat med det sambandet. Vi tänker inte koppla ihop det så att vi böjer oss när det gäller mänskliga rättigheter, säger han.

Samtidigt kan Expressen avslöja att den allmänna uppfattningen på UD nu är att flera länder kommer att kalla hem sina ambassadörer så snart de beviljats formella möten. Möten väntas hållas redan i dag efter att flera länder i Arabförbundet har begärt företräde hos UD.

Två länder tongivande

Ingen ytterligare diplomat har ännu kallats hem, men tongivande i kontakterna med UD uppges Förenade Arabemiraten och Kuwait vara, erfar Expressen. Erik Boman, pressekreterare hos Margot Wallström, känner inte till uppgifterna om att flera av Arabförbundets medlemsländer ska ha begärt företräde hos UD.

– Jag känner inte till de uppgifterna och vi har ingen möjlighet att kommentera det i natt, säger han till Expressens Mimmi Nilsson.

Kommer den diplomatiska relationen till de här länderna att förändras på grund av att Saudiarabiens ambassadör kallas hem?

– Vi har goda relationer. Jag kan inte kommentera om ländernas diplomatiska relationer kommer att förändras. Vi har löpande diplomatisk kontakt och det kommer vi fortsätta att ha med de här länderna.

Men enligt Expressens reporter Kassem Hamades källor i Saudiarabien finns en diskussion som rör de tre länderna. Ett scenario som diskuterats är att ställa Sverige inför en liknande behandling man gjorde med Qatar för ett antal månader sedan. Då kallade Saudiarabien hem sin ambassadör och de två övriga länderna hotade att göra det samma, något som aldrig genomfördes.

Ställde in resan

Inför Löfvens resa till Kiev var planen från början att utrikesminister Margot Wallströms kabinettsekreterare Annika Söder skulle följa med - men hon har inte varit på plats. Enligt Expressens uppgiftslämnare ska i stället Söder - och Wallström - ägnat gårdagen åt att per telefon stötta den svenska ambassaden i Riyadh. Enligt SvD var det också ambassaden i Riyadh som fick uppdraget att framföra underhandsbeskedet till att samarbetsavtalet skulle sägas upp.

Mellanösternanalytikern Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet dömer ut den svenska kandidaturen till säkerhetsrådet som chanslös:

– Det är förmodligen kört helt och hållet, säger han till Expressens Louise Cassemar.

Men det är inte bara platsen i säkerhetsrådet som är i fara.

Tryck från näringslivet

Näringslivsprofiler, som industrimannen Leif Johansson, varnar för att förvecklingarna kan slå mot svensk export - och ytterst arbetstillfällen.

Flera tungviktare i näringslivet ska också begärt möten med regeringsföreträdare, erfar Expressen. Mikael Damberg beskrivs som en nyckelperson i detta arbete.

Även tidigare utrikesministern Carl Bildt (M) varnar i en debattartikel i Dagens Industri för att konkurrenter till svenska industriintressen nu försöker sätta en bild av Sverige som ett land för som man inte kan lita på.

"Skulle man lyckas med det blir det mer av uppförsbacke för Sveriges export, jobb och välfärd. Det behöver vi sannerligen inte", skriver Carl Bildt.

Men Stefan Löfven manar till försiktighet.

– Nu ska vi först ha lite is i magen så att vi inte eskalerar diskussionen så att det blir en konflikt. Men vi står för detta beslut. Vi har meddelat Saudiarabien så som man ska göra, självfallet innan vi offentliggör det. Vi har all anledning att ha bra relationer med Saudiarabien. Jag hoppas att vi kan ha det, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag