Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Diplomatisk kris hotar efter svenska kritiken

Foto: Bertil Ericson / Tt
Danske statsministern Lars Lökke RasmussenFoto: Dresling Jens

Stefan Löfvens partiledarmöte i går kväll kan leda till en diplomatisk kris mellan Sverige och Danmark.

Flera partiledare slår hårt mot den danska regeringen och kritiserar landets statsminister.

– Det Danmark gör är att de försöker vara ett Ungern light. Man försöker skrämma bort flyktingar, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

FAKTA

"Sverige tillsammans"

Regeringen satsar 1,8 miljarder kronor i ett etableringspaket för flyktingar.

Schablonersättningen per person till kommunerna höjs med 50 procent från 83 100 kronor till 125 000 kronor. Samtidigt ska alla kommuner tvingas ta emot flyktingar.

Ersättningssystemet för ensamkommande barn ändras och schabloniseras. I dag är ersättningarna på löpande räkning.

Hittills har ensamkommande varit hänvisade till HBV-hem. Nu införs en ny boendeform, stödboende, från 1 januari 2017. Det innebär en besparing och pengar ska i stället användas till utbildning.

Under en timme och 20 minuter diskuterade ledarna för sju av åtta riksdagspartier i går kväll den pågående flyktingkatastrofen och konsekvenserna för Sverige.

Enligt Expressens uppgiftslämnare diskuterades även enskilda länders agerande den senaste tiden och flera partiledare kritiserade öppet den danska regeringen.

Den tidigare S-ministern Marita Ulvskog, i dag EU-parlamentariker, sa under onsdagen till Expressen att hon är "glad för att inte vara dansk".

– Den danska statsministern borde skämmas, fortsatte hon.

Efter mötet som statsministern bjudit in till i regeringshögkvarteret var Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt inne på samma linje.

– Danmark försöker vara ett Ungern light, säger han.

Kritiska mot Danmark

Folkpartiledaren Jan Björklund riktar också hård kritik mot den danska regeringen och statsministern där, Lars Løkke Rasmussen:

– Generellt är vi kritiska mot Danmark. De har en alldeles för sträng flyktingpolitik.

FP "kovände" i går i frågan om att alla kommuner ska vara skyldiga att ta emot ett visst antal flyktingar. Därmed får regeringens förslag om att alla kommuner ska dela ansvaret majoritet. Tidigare var samtliga allianspartier och SD mot förslaget.

– Det är inte rimligt att några kommuner ställer sig helt utanför, sade Jan Björklund till SR Ekot i går.

Det faktum att Danmark de senaste dygnen släppt igenom tåg med flyktingar till Sverige utan att registrera dem har ifrågasatts av Stefan Löfven:

– Dublinförordningen säger att det land dit flyktingarna kommer är det land där man ska registreras. Det är så vi agerar i Sverige och vi tänker följa reglerna. Så det är ett olyckligt beslut.

Otydlig

Men i går kväll var han inte lika tydlig.

– Vi utgår från att man håller sig till reglerna.

Men de gör ju inte det?

– Om de håller sig till reglerna eller inte, det rent juridiska, det tror jag andra får göra en bedömning utav. Det är viktigt att man följer reglerna och i det ingår att människor erbjuds att söka asyl om man vill det, säger Stefan Löfven, som tidigare i går presenterade "Sverige tillsammans", en satsning på 1,8 miljarder kronor i ett etableringspaket för flyktingar.

Enligt uppgifter till Expressen har Stefan Löfven och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen inte talat med varandra de senaste dagarna. Den senaste kontakten mellan regeringarna skedde på inrikesministernivå – i onsdags.

Lars Løkke Rasmussen sa i en intervju i går att han stod bakom den danska polisen som beslutat att låta mer än 3 200 flyktingar resa till Sverige om de önskar det, enligt tidningen Ekstrabladet.

Viktigt att ställa upp

Under mötet i regeringshögkvarteret i går kväll fattades inga konkreta beslut och det ingicks inte heller några överenskommelser.

Men det var ett bra möte enligt Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

– Vi talade om hur viktigt det är att vi ställer upp här och på Europanivå. Sverige och Tyskland är överens om att vi tar ett stort ansvar och ska fortsätta göra det. Men det krävs att fler tar större ansvar.

Centerledaren Annie Lööf, som i går blev mamma för första gången, ersattes på mötet av sin vikarie, partisekreteraren Michael Arthursson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.