Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Diplomat: Högerextrema mobiliserar mot Sverige

Därför bryr sig Trump om ASAP Rocky – enligt experterna.
Olle Wästberg.
Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Frida Stranne.
Foto: Alex Ljungdahl
Jan Hallenberg.
Foto: Pressbild / Pressbild
Ginna Lindberg.
Foto: Joachim Nywall/TT / Joachim Nywall

Trump har ondgjort sig över statsminister Stefan Löfven på Twitter – ett sätt att försöka plocka poäng hos de afroamerikanska väljarna, menar de experter som Expressen talat med.

Samtidigt kan Trumps skriverier mobilisera högerextrema i ett hat mot Sverige.

– Det mobiliserar de högerextrema i USA, mot Sverige, säger Olle Wästberg till Expressen TV.

Åtalet mot rapparen ASAP Rocky, som nu kan fällas i tingsrätten för misshandel, upprörde president Donald Trump som på Twitter uttryckte sin besvikelse över Stefan Löfvens agerande.

Enligt Olle Wästberg, tidigare politiker för Liberalerna och tidigare generalkonsult i New York, är utspelet ett försök att locka afroamerikanska väljare efter hans rasistiska attack mot fyra kvinnliga kongressledamöter, som Expressen tidigare skrivit om.

– Han har sett det här med Rocky och tar chansen. Eftersom han på goda grunder anklagas för rasism, efter angreppen på de fyra unga demokratiska politikerna som är födda utomlands då han sagt att de ska resa hem igen. Det är en chans för honom att motarbeta det här, en viktig grej, säger Wästberg till Expressen TV.

”Vill framstå som handlingskraftig”

Även Expressens USA-expert Frida Stranne, tror att de Sverigekritiska inläggen från Trump är ett politiskt spel.

– Hans uttalande är troligen främst riktat mot en amerikansk publik och i särklass den afroamerikanska gruppen som han har väldigt lågt stöd hos sedan tidigare. Han vill framstå som handlingskraftig, även om de här utspelen har en väldigt bitter eftersmak, eftersom det i USA finns många problem och en utpräglad strukturell diskriminering av afroamerikaner i rättssystemet.

– Det gör det anmärkningsvärt när man hör republikaner och Donald Trump tona upp sig så här tufft mot Sverige och kräva att ASAP Rocky ska släppas. Det här är väldigt mixat, men man måste nog se det som ett uttalande riktat mot den amerikanska publiken, säger Frida Stranne.

Jan Hallenberg: Trump vill få fler svarta väljare.

Jan Hallenberg är professor emeritus i statsvetenskap vid Försvarshögskolan och expert på USA:s utrikes- och säkerhetspolitik. Han håller med Frida Stranne om att uttalandet är riktat mot en amerikansk publik.

– Detta är ett agerande från Trump med syfte att få stödjare från afroamerikanska befolkningen. Han är skicklig på att utnyttja sitt twitterflöde för att få människor att lyssna på honom. I det här fallet vet han att många är upprörda, säger han till Expressen TV.

”Ska inte överdriva”

Samtidigt menar Olle Wästberg att Trumps negativa inlägg om Sverige kan påverka bilden av landet, litegrann åtminstone.

– Men man ska inte överdriva, säger han.

– Jag tycker inte det haft större genomslag i de tidningar jag läst. Men tittar man på kommentarerna på Twitter är många antimuslimska och kritiserar Sveriges invandringspolitik. Det mobiliserar de högerextrema i USA, mot Sverige.

Ginna Lindberg är utrikeschef på Ekot, och tidigare Washington-korrespondent för Sveriges radio. Varje vecka kommenterar hon den politiska utvecklingen i SR:s USA-podden. Även hon ser en koppling mellan Trumps ASAP Rocky-tweet och anklagelserna om rasism.

– Man kan se Trumps tweet som ett sätt att vända sig till hemmapubliken, efter en vecka då han anklagats för rasistiska uttalanden. Han har lågt opinionsstöd hos afroamerikanska väljare, och försöker här visa att han tar ställning och agerar för afroamerikaner.

Expressens Linda Nordlund med i Sky News om Asap Rocky

Menar presidenten allvar?

– Trump vill uppenbarligen visa stöd för ASAP Rocky, men gör det på ett sätt som visar att han inte förstått att man som statsminister i Sverige inte kan lägga sig i en pågående rättsprocess, säger Ginna Lindberg.

Hon menar att det inte tillhör ovanligheterna att Trump kommer med hotliknande utspel, men att frågan är om presidenten verkligen menar fullt allvar med sina utspel.

– Twitter är ju hans favoritforum för drastiska utfall och ibland rena hotelser. Frågan är om det finns någon verklig substans bakom, det vill säga om relationerna mellan Sverige och USA på riktigt kommer att påverkas på något sätt av presidentens Twitterbesvikelse över statsminister Löfvén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.