Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dinosaurierna uppkom förbluffande snabbt

Tidigare har man trott att dinosauriernas utveckling var en relativt utdragen historia – men nu visar det sig att det har gått snabbt.Foto: Francois Mori
Deras tidiga evolution gick förbluffande snabbt, enligt en ny studie.Foto: Tsugufumi Matsumoto

Dinosauriernas uppkomst på jorden var inte bara en omvälvande händelse i livets historia. Den var också näst intill ögonblicklig. Deras tidiga evolution gick förbluffande snabbt, enligt en ny studie.

Fakta: Dinosaurier

Dinosaurierna behärskade alla ekosystem på land under en mycket lång tid. De uppstod för lite drygt 230 miljoner år sedan, med största sannolikhet på södra halvklotet, och försvann fullständigt för 66 miljoner år sedan en främmande himlakropp kolliderat med jorden.

De brukar normalt delas upp på två ordningar. Den ena är Saurischia som omfattar alla rovdinosaurier samt de väldiga långhalsade sauropoderna, den andra är Ornithischia som omfattar de flesta växtätande familjer, inklusive noshornsdinosaurierna och anknäbbsdinosaurierna.

Dinosauriernas närmaste nu levande släktingar är fåglarna som härstammar direkt från små rovdinosaurier.

Källa: Science, PNAS.

Tidigare har man trott att dinosauriernas utveckling var en relativt utdragen historia som pågick i kanske 20 miljoner år, från början till mitten av triasperioden.

Men den nya studien, som publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences, antyder att det hela gick mycket fortare än så.

Dinosaurierna härstammar i rakt nedstigande led från en samling slanka och oftast tvåbenta reptiler som av allt att döma var relativt dinosaurielika till utseende och beteende.

Det som skiljer de båda grupperna från varandra är höftbenen som har en mycket distinkt form hos äkta dinosaurier. Dessa kännetecken saknas hos deras förfäder.

Fossil av förfäderna har hittats på många platser på södra halvklotet, i Argentina och Brasilien i Sydamerika, i Namibia, Sydafrika, Zambia och Tanzania i Afrika, samt vid Antarktis.

Problemet har varit att fastslå deras ålder, men det har antagits, på mer eller mindre goda grunder, att många av dessa arter levde för mellan 247 och 237 miljoner år sedan.

Argentinska förfäder

Det äldre datumet ligger ganska nära starten på trias för 252 miljoner år sedan. Detta var omedelbart efter det största massutdöendet i jordens historia i slutet av den föregående permperioden. Under utdöendet, som sannolikt orsakades av enorma vulkanutbrott, utplånades cirka 90 procent av alla arter på jorden.

Forskarna har alltså trott att dinosauriernas omedelbara föregångare dök upp ganska snart efter utdöendet. Men detta är sannolikt felaktigt att döma av de nya rönen.

I studien har forskare från Argentina, USA och Brasilien granskat en av de viktigaste fyndplatserna, Chañares i provinsen La Rioja i nordvästra Argentina.

Chañares rymmer extremt välbevarade fossil av en rad dinosaurieförfäder med tungvrickande släktnamn; Lagerpeton, Marasuchus, Pseudolagosuchus och Lewisuchus.

Dinosauriernas vagga

Forskarna har gjort en ny, precis datering av fossilen med den så kallade uran-bly-metoden. Uran sönderfaller till bly i en bestämd takt och genom att jämföra halterna kan man åldersbestämma berglagren.

Det visade sig att fossilen i Chañares ligger mellan berglager som har en ålder på 236 till 234 miljoner år – långt yngre än väntat.

Sannolikt är fyndplatserna i Brasilien, Afrika och Antarktis av samma ålder. Det innebär att dinosauriernas förfäder levde betydligt längre fram i tiden än vad någon trott.

Faktum är att de är obetydligt äldre än de tidigaste fynden av äkta dinosaurier. Dessa har hittats alldeles intill Chañares, i en geologisk formation som kallas Ischigualasto.

Bland dessa återfinns släkten som Eoraptor, Eodromaeus och Herrerasaurus. Samtliga var tvåbenta, snabba djur med typiskt dinosaurieutseende.

Snabb evolution

Deras ålder: 231,4 miljoner år. Det skiljer med andra ord inte mer än 3 till 5 miljoner år mellan dinosauriernas föregångare och de första äkta dinosaurierna – en anmärkningsvärt kort tid i sådana här sammanhang. Av allt att döma gick evolutionen i en rasande fart vid detta tillfälle, av orsaker som är okända.

Trots detta var de första dinosaurierna inte några dominanta aktörer i den tidens ekosystem. Huvudrollerna innehades fortfarande av andra reptilgrupper.

Först 15 miljoner år senare började de ta hand om taktpinnen, men i ganska långsam fart, och till en början bara i de sydligaste delarna av södra halvklotet.

I tropikerna och på norra halvklotet förblev de sällsynta fram till slutet av trias. Även här är orsakerna okända. Det är uppenbart att de tidiga dinosaurierna, vars ättlingar sedermera kom att fullständigt dominera ekosystemen på jorden, fortfarande rymmer på många hemligheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.