FRA läser inte enskilda mail, däremot tittar man på vem som mailar vem. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix
FRA läser inte enskilda mail, däremot tittar man på vem som mailar vem. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Dina sociala kontakter kartläggs

Publicerad
Uppdaterad
Sociogram kartlägger dina sociala kontakter. Så menar experterna att FRA övervakar dig.
- Det finns massor av människor med rent mjöl i påsen men som kommer att uppfattas som suspekta, säger Mark Klamberg, juridikdoktorand.
Sociogram är en vanlig term inom kriminologin och sociologin.
- Ett sociogram är ett diagram som visar vilka sociala relationer och vilka vanor man har, exempelvis på internet, med telefoni eller betalningar, säger Mark Klamberg, doktorand i juridik vid Stockholms universitet.
I den tidiga debatten har FRA nekat till att de skulle läsa enskilda mejl.
- Sättet de kommer runt är sociogrammen, man tittar inte på innehållet utan bara vem som kommunicerar med vem, säger Mark Klamberg.

Stor kartläggning

Det blir en kartläggning i massiv skala, menar han.
- Man har en massa omedvetna vanor, men de kommer FRA att se. De kommer att veta mer om ens liv än vad man själv vet. Man kan ha vissa ovanor som råkar sammanfalla med en suspekt person.
Risken är då det blir en omvänd bevisbörda.
- Det finns massor av människor med rent mjöl i påsen men som kommer att uppfattas suspekta.
Richard Falkvinge, piratpartiet, har gjort en sociogram baserat på sina kontakter på internet mötesplatsen Facebook.
- Det är för att illustera hur kraftiga sociogram är, säger han.
- Du ser väldigt tydliga kretsar. Man kan snabbt se vilka arbetsplatser jag varit på, vilka jag föreningar jag är med i och vilka jag debatterar med.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag