Julia Gerlach, 15, och Sara Holmberg, 15, från Stockholm, har alltid mobilerna med sig. Det är läskigt, obehagligt att tänka sig att någon ska kunna läsa ens sms, man skriver massa privata grejer där, säger Sara Holmberg.
Julia Gerlach, 15, och Sara Holmberg, 15, från Stockholm, har alltid mobilerna med sig. Det är läskigt, obehagligt att tänka sig att någon ska kunna läsa ens sms, man skriver massa privata grejer där, säger Sara Holmberg.

Din mobiltelefon kan vara buggad

Publicerad
Uppdaterad
Din mobil kan vara buggad - utan att du vet om det.
Med hjälp av spionprogram kan någon i din omgivning läsa dina sms, se var du befinner dig och tjuvlyssna på dig när du är ensam.
Flera varianter av spionprogram för mobiler säljs helt lagligt på internet. Från cirka 500 kronor kostar de, och vem som helst kan köpa dem - och installera dem i din mobil. Sedan kan spionen läsa alla sms, kolla var mobilen befinner sig och se vilka du pratar med. Vissa program fungerar även som buggningsverktyg. Det gör att du kan vara avlyssnad - även när du inte använder telefonen.

Kan sätta i gång samtal

- Ja, vi känner till sådana program. Förutsättningar finns ju eftersom mobilen har en mikrofon och den kan sätta i gång ett samtal, säger Johan Mårtensson, enhetschef för Sveriges IT-incidentcentrum på post- och telestyrelsen. Spionprogram "smittar" dock inte mellan telefoner. - Man måste få tag i telefonen, kunna pinkoden, köpa programmet och installera programmet på den, säger Johan Mårtensson. Stefan Kronqvist, chef på IT-brottssektionen vid rikskriminalpolisen, befarar att det bara är en tidsfråga innan polisen får in den första anmälan om mobilbuggning. - Självklart förekommer det. Det finns ett intresse till exempel i dåliga relationer, när man vill ha kontroll över den andra personen, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag