Din mat förstör världen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
MILJÖ OCH JOBB. "Det är ju bättre att satsa på egenproducerat. Både med tanke på miljö, men även när man tänker på arbetstillfällen", säger Eva Engström, 39, Älta utanför Stockholm, som handlar grönsaker med Sofia Öhrström, 8.
Foto: NILSSON NILS PETTER

Din mat förstör världen.

En helt vanlig frukost är producerad och transporterad på ett sätt som är förödande för miljön.

- Du kan förbränna en halvliter dieselolja till frukost, säger klimatexperten Stefan Edman.

Många funderar på om deras frukost, lunch och middag är nyttig - för kroppen. Färre tänker på att maten vi väljer har en avgörande betydelse för vårt klimat. Den stora boven är naturligtvis transporterna. Basvaror som lök kan exempelvis flygas hit ända från Nya Zeeland. Energipriserna är nämligen så låga att det lönar sig att transportera i stället för att producera, vilket är katastrofalt för vårt klimat. - Man bör titta efter mat som är producerad i Sverige, och helst så nära hemorten  som möjligt, säger Stefan Edman.

Djurmat från Brasilien

 Men det räcker inte med det. Även om nötköttet är producerat i Sverige har fodret till djuren flugits hit från Brasilien. - Om man vill köpa nötkött ska man försöka hitta naturbetes-kött. Alltså kött från djur som betar den mesta maten själva, säger Stefan Edman. På morgonen vill vi gärna lyxa till det med tropiska juicer, exotiska pålägg och marmelader med mera. Energislukande frukost - Om en familj äter frukost med goda juicer och härliga pålägg som åkt genom hela Europa så förbrukar de en halv liter dieselolja per portion, säger Stefan Edman. Det är 500 gånger mer olja än om familjen skulle välja en frukost med pålägg och bröd från en närliggande gård.

FAKTA

Mat som är snäll mot klimatet
Välj närproducerad mat som minskar behovet av energislukande transporter.
Välj mat efter säsong.
Satsa på rotfrukter under vintern och jordgubbar på sommaren.
Välj färska råvaror.
Fryst mat förbrukar mycket energi i frysdiskar och under transporter.
Välj ekologiskt odlad mat.
Tillverkning av konstgödsel kräver mycket energi.
Laga vegetarisk mat oftare.
Produktion av kött är mer energikrävande.
Ofta skövlas stora skogsarealer i utvecklingsländer för att odla djurfoder.

Välj kött från djur som betar själva och som inte äter foder tillverkat utomlands.
Källa: WWF och Stefan Edman

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.