Din Iphone ser var du är

Publicerad
Uppdaterad
Storebror ser dig.
Åtminstone om du har en Iphone.
Forskare har hittat en hemlig fil i Iphone-telefoner - en fil som lagrar var du har befunnit dig och som sedan kan plockas fram i efterhand, skriver The Guardian.
Har du en Iphone? Då vet den exakt var du har befunnit dig. När du synkroniserar din telefon till datorn kopieras dessutom informationen över dit.
– Apple har gjort det möjligt för nästan vem som helst – en svartsjuk partner, en privatdetektiv – med tillgång till din telefon eller din dator att få tillgång till detaljerad information om var du varit, säger Pete Warden som tillsammans med Alasdair Allan ligger bakom upptäckten till The Guardian.

Begränsat

Warden och Allan har tagit fram en applikation – Iphone tracker  – så att du kan gå in och se vilken information som finns sparad på just din telefon.
– För att göra det svårare för de som vill snoka har vi aktivt begränsat detaljnivån i rum och tid, skriver de på sin hemsida men påpekar att det går att få ut fullständigt från filen.
Så här kan det se ut på appen Iphone tracker. Sofia Mirjamsdotter, bloggare och expert på sociala medier är inte förvånad. Hon säger att också teleoperatörerna sparar information om var vi befinner oss när vi ringer:
– Men jag kan tycka att det här är lite upprörande. Det är väldigt stor skillnad på att själv välja att till exempel "checka in" någonstans,  jämfört med att någon annan övervakar var man är, säger hon till Expressen.se.

"Rasande arg"

Internetdebattören Joakim Jardenberg är inne på samma spår. Han skriver på sin blogg att han är "rasande arg på Apple".
– Jag reagerade på att man sparar den här informationen utan att tala om det för mig, dessutom kan jag inte ta bort den.
– Det som var extra känsligt var när jag rörde mig bland demokratikämpar i Egypten. När jag var där var jag väldigt noga med när jag checkade in till exempel på "Four square". Men allt det tankearbetet gick ju till spillo när det här kom fram, säger han till Expressen.se.
Vid uppdatering till en ny telefon så följer informationen med. Forskarna spekulerar i om det kan vara så att Apple har planer på ett program – en så kallad "app" – som utnyttjar information om var du befunnit dig tidigare.
De menar också att detta faktum även tyder på att det inte är någon slump att telefonen sparar informationen:
– Det kan vara så att Apple har nya funktioner i tanken som kräver information om var du har varit, men det är enbart våra spekulationer, säger dataforskarna Peter Warden och Alasdair Allan som presenterade den nya upptäckten på konferensen Where 2.0 i San Francisco.
Det verkar som att det enbart är Iphonen som sparar denna typ av geografisk information, forskarna har inte kunnat hitta något i Googles Andorid-system eller andra mobiler.
Apple vill inte kommentera saken, och säger heller inget om hur man kan ta bort filen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag