Din Iphone-laddare kan börja brinna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Apple varnar nu för att äldre modeller kan börja brinna och uppmanar sina kunder att byta laddare.
Foto: Colourbox

Din Iphone-laddare kan vara en säkerhetsrisk.

Apple varnar nu för att äldre modeller kan börja brinna och uppmanar sina kunder att byta laddare.

"Kundsäkerheten är alltid högsta prioritet för Apple och vi har själva beslutat att byta ut alla påverkade strömadaptrar mot nya" skriver Apple i ett pressmeddelande.

Apple går nu och varnar för att laddaren till äldre Iphone-modeller kan överhettas och därmed utgöra en säkerhetsrisk, skriver företaget i ett pressmeddelande.  Det är usb-strömadaptern som levererats till modellerna 3GS, 4 och 4S, från oktober 2009 till september 2012, som man syftar på. Den såldes även som fristående tillbehör.

"Apple har kommit fram till att i vissa sällsynta fall kan Apples europeiska 5 W usb-strömadapter överhettas och utgöra en säkerhetsrisk. Kundsäkerheten är alltid högsta prioritet för Apple och vi har själva beslutat att byta ut alla påverkade strömadaptrar mot nya, omdesignade adaptrar utan extra kostnad", skriver Apple.

Uppmanar till byte av adapter

Företaget uppmanar nu sina kunder att byta ut alla påverkade adaptrar mot nya så snart som möjligt.

En som har drabbats av en brinnande Iphone-laddare är helsingborgaren Viktor Larsson.  Han har tidigare berättat att hans laddare till en Iphone 5 satt i väggen i vardagsrummet och att telefonen låg på soffbordet.

– Plötsligt kände jag att det luktade bränt. Jag sprang ut i köket eftersom jag just lagat mat men där var det inget som var bränt, har han sagt.

Den brända lukten kom i stället från vardagsrummet där mobiltelefonen låg på laddning. Av okänd anledning hade laddsladden smält.

Identifiera din adapter

Du identifierar påverkade adaptrar med hjälp av modellnumret och färgen på bokstäverna ”CE”. På påverkade adaptrar visas ”Model A1300” och bokstäverna ”CE” i grått. Om du har en påverkad adapter slutar du använda den och byter ut den mot en ny. Du kan ladda din Iphone genom att ansluta den via en usb-kabel till datorn tills du får en ersättningsadapter.

På de omdesignade adaptrarna står det ”Model A1400” och bokstäverna ”CE” i grått. Du behöver inte byta ut din adapter.

Källa: Apple.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.