Din identitet kan kapas med e-legitimation

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Ale Ventura

Hela din identitet kan kapas med din e-legitimation, skriver Metro.

Enligt dataexperten Andreas Jonsson finns det ingen praxis för problemet vilket gör det svårt att ta itu med bedrägerierna. 

Tidningen Metro skriver i dag om en kvinna som upptäckte att någon hade öppnat ett bankkonto i hennes och hennes mans namn. Via bankkontot lyckades bedragaren få e-legitimationer och på så sätt ta lån på totalt en halv miljon kronor.

Andreas Jonsson, vid datasäkerhetsföretaget Romab, ser flera problem kring säkerheten med e-legitimation.

– Om någon hackar din dator kan den personen använda ditt certifikat. Det blir väldigt tråkigt för dig, eftersom då kan den personen börja sluta avtal i ditt namn. Man skulle kunna jämföra det med att någon beställer saker i ens namn via ett postorderföretag.

Den här typen av bedrägerierna är ett relativt nytt fenomen vilket gör det svårare för polisen att utreda. 

– Det här är en ny situation, det finns ingen praxis. Skulle jag gå in på en polisstation för att någon hackat min dator och tagit min e-legitimation, så tror jag inte polisen kommer kunna hjälpa mig eftersom de inte kan något om det här.

 – För att skydda sig måste man spärra sitt e-leg genom att kontakta sin bank. När banken revokerar e-legitimationen uppdateras en spärrlista som den som tar emot e-legitimationen ska kontrollera mot.

"Jättestor ökning"

Ett skydd som blir allt vanligare är så kallade bedrägerispärrar som hindrar bedragare att ta krediter i falskt namn, uppger TT

Enkel teknik, små polisresurser och förhållandevis milda straff har gjort bedrägerier och identitetsstölder till en lukrativ affär för tjuvaktiga ligor. Som en följd väljer allt fler drabbade att lägga in en bedrägerispärr för att hindra andra från att göra kreditansökningar i deras namn. Förra året anmäldes nästan 4 500 fall av kreditbedrägerier till följd av identitetsstöld till kreditupplysningsföretaget UC – en ökning med 32 procent jämfört med året innan, skriver Metro.

– En jättestor ökning. Med en spärr kan du stoppa att någon använder din identitet, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh, till TT.

Bara dem som har blivit utsatta för bedrägerier kan spärra sitt personnummer eftersom det normalt är olagligt att vara otillgänglig för kreditupplysning. Men UC diskuterar möjligheterna att införa en "preventiv" spärr för dem som är oroliga att drabbas.

– Vi ser över möjligheterna att införa ett sådant system. Men det är komplicerat, eftersom möjligheten att handla på internet och göra bankaffärer begränsas.

Bedrägerispärren kan hävas tillfälligt eller permanent när kunden så önskar.

Möjligheterna oändliga

Johan Eriksson, vd på Finansiell Id-teknik, som jobbar med just bank-id, anser att bedrägeriet som Metro skrivit om är avancerat.

– När man ansöker om att bli bankkund, krävs att man identifierar sig. Ett steg i den processen är att uppvisa en fysisk identitetshandling. Jag tror att de här bedrägerierna är ovanliga eftersom det kräver mycket av en bedragare, att bevaka en enskild person, skaffa falska id-handlingar säger Johan Eriksson till Expressen.se.

När bedragaren väl etablerat identiteten, däremot, är möjligheterna oändliga. 

– Är du kund hos en bank eller ett företag ges du möjlighet att använda deras olika tjänster, säger Johan Eriksson.

Bedrägerispärr

Antalet bedrägerier och identitetsstölder har ökat dramatiskt.

Flera kreditupplysningsföretag erbjuder en bedrägerispärr som innebär att kreditgivare inte kan göra en kreditupplysning.

Enbart personer som blivit utsatt för bedrägeri eller försök till bedrägeri kan registrera en bedrägerispärr. Det beror på lagstiftning som säger att en person måste vara tillgänglig i kreditupplysningsregistret. En polisanmälan måste kunna visas upp.

Det går när som helst att häva spärren, temporärt eller permanent.

Hos företagen UC och Soliditet är bedrägerispärren kostnadsfri.

Du är endast skyddad hos det specifika företag där spärren lagts.

Källa: UC, Soliditet (TT)

Så skyddar du dig

– Lämna inte ut ditt personnummer om du inte vet vad det ska användas till.

– Var försiktig när du slänger papper som innehåller personnummer eller kontouppgifter. Riv sönder innan du lämnar till pappersåtervinning.

– Lämna inte ut personliga uppgifter via telefon, internet eller e-post om du inte med säkerhet vet vem du har att göra med.

– Skaffa en brevlåda med lås.

– Reser du bort en längre tid är det bäst att eftersända eller be en vän ta in din post.

– Lämna inte ut alltför detaljerad information om dig själv på Facebook och liknande sociala nätverk.

Vågar du använda legitimation på nätet?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.