Tidningen Metro skriver i dag om en kvinna som upptäckte att någon hade öppnat ett bankkonto i hennes och hennes mans namn. Via bankkontot lyckades bedragaren få e-legitimationer och på så sätt ta lån på totalt en halv miljon kronor.
Andreas Jonsson, vid datasäkerhetsföretaget Romab, ser flera problem kring säkerheten med e-legitimation.
– Om någon hackar din dator kan den personen använda ditt certifikat. Det blir väldigt tråkigt för dig, eftersom då kan den personen börja sluta avtal i ditt namn. Man skulle kunna jämföra det med att någon beställer saker i ens namn via ett postorderföretag.
Den här typen av bedrägerierna är ett relativt nytt fenomen vilket gör det svårare för polisen att utreda.
– Det här är en ny situation, det finns ingen praxis. Skulle jag gå in på en polisstation för att någon hackat min dator och tagit min e-legitimation, så tror jag inte polisen kommer kunna hjälpa mig eftersom de inte kan något om det här.
– För att skydda sig måste man spärra sitt e-leg genom att kontakta sin bank. När banken revokerar e-legitimationen uppdateras en spärrlista som den som tar emot e-legitimationen ska kontrollera mot.
"Jättestor ökning"
Ett skydd som blir allt vanligare är så kallade bedrägerispärrar som hindrar bedragare att ta krediter i falskt namn, uppger TT
Enkel teknik, små polisresurser och förhållandevis milda straff har gjort bedrägerier och identitetsstölder till en lukrativ affär för tjuvaktiga ligor. Som en följd väljer allt fler drabbade att lägga in en bedrägerispärr för att hindra andra från att göra kreditansökningar i deras namn. Förra året anmäldes nästan 4 500 fall av kreditbedrägerier till följd av identitetsstöld till kreditupplysningsföretaget UC – en ökning med 32 procent jämfört med året innan, skriver Metro.
– En jättestor ökning. Med en spärr kan du stoppa att någon använder din identitet, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh, till TT.
Bara dem som har blivit utsatta för bedrägerier kan spärra sitt personnummer eftersom det normalt är olagligt att vara otillgänglig för kreditupplysning. Men UC diskuterar möjligheterna att införa en "preventiv" spärr för dem som är oroliga att drabbas.
– Vi ser över möjligheterna att införa ett sådant system. Men det är komplicerat, eftersom möjligheten att handla på internet och göra bankaffärer begränsas.
Bedrägerispärren kan hävas tillfälligt eller permanent när kunden så önskar.
Möjligheterna oändliga
Johan Eriksson, vd på Finansiell Id-teknik, som jobbar med just bank-id, anser att bedrägeriet som Metro skrivit om är avancerat.
– När man ansöker om att bli bankkund, krävs att man identifierar sig. Ett steg i den processen är att uppvisa en fysisk identitetshandling. Jag tror att de här bedrägerierna är ovanliga eftersom det kräver mycket av en bedragare, att bevaka en enskild person, skaffa falska id-handlingar säger Johan Eriksson till Expressen.se.
När bedragaren väl etablerat identiteten, däremot, är möjligheterna oändliga.
– Är du kund hos en bank eller ett företag ges du möjlighet att använda deras olika tjänster, säger Johan Eriksson.