Kristina Carlbaum. Foto: Privat
Kristina Carlbaum. Foto: Privat

Dimman gjorde att hon knappt såg någonting

Publicerad

Kristina Carlbaum, 50, från Allerum körde ett av det hundratal fordon som var inblandat i jättekrocken på Tranarpsbron.

På grund av dimman hade hon svårt att se vad som hände framför henne när hon kom körande.

– Man hörde hur det smällde framför en, säger hon till Expressen.se.

Kristina Carlbaum, 50, var på väg till jobbet och skulle köra över Tranarpsbron, där den omfattande olyckan inträffade.

– Det var väldigt dålig sikt, med dimma som kom och gick. Jag höll väl en hastighet på 70-80 kilometer i timmen, och jag visste inte omfattningen av olyckan förrän jag såg två kvinnor som stod i vägen och viftade med en trasa, säger Kristina Carlbaum.

Aldrig sett något liknande

Expressen/KvP:s reporter på plats, Lars-Olof Strömberg berättar att räddningspersonal på plats är förbluffade över den omfattande olyckan.

– Jag har aldrig sett en mer omfattande olycka, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Jonas Hellsten, räddningsledare på plats till Lars-Olof Strömberg.

Jonas Hellsten var på brandstationen när det så kallade nivå 3-larmet kom in.

– Det var en våldsam dimma, jag såg inte mycket och fick köra mycket sakta, säger han till TV4 News.

Vittnen har även berättat för Lars-Olof Strömberg att de har sett fotgängare och joggare på bron, som har blivit påkörda av fordon.

Tacksam

Kristina Carlbaum berättar att hon är väldigt tacksam mot de två kvinnorna som signalerade till de ankommande bilisterna att de skulle sakta ner.

– Om det inte vore för de där kvinnorna och deras viftande skulle jag förmodligen inte ha sett vad som hade hänt förrän det var försent. En stor eloge till dem, tack vare deras viftande tror jag att många liv har räddats, att många människor har klarat sig från skador och att många bilar inte krockade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag