DILSA DEMIRBAG STEN: "Låt oss inte falla i fällan kollektiv skuld"

Publicerad
Uppdaterad
Låt oss inte falla i fällan och åberopa kollektiv skuld. Om vi gör det kommer de att skörda ännu en seger. "De" är de som vill splittra samhället och skapa rädsla bland oss som tror på ett pluralistiskt samhälle, värnar individuella fri- och rättigheter och förkastar arvsynd och kollektiv skuld.
De flesta begriper att det faktum att förödande många nynazister är unga vita män inte gör alla unga vita svenskar till nynazister. Trots att främlingshat alltid sker i ”svenskhetens namn” och att nazisterna säger sig värna det ”svenska”, vet vi att de inte representerar den grupp de påstår sig företräda: Alla svenskar. Vi avvisar, med rätta, nazister som galningar och kriminella element och fall för polisiära myndigheter. Detsamma bör gälla alla andra ickedemokratiska krafter som hävdar legitimitet i kollektivets namn, så även islamister som i islams namn hotar och mördar.

Vi vet ännu inte exakt vad som ligger bakom attentaten i Stockholm och det kommer att ta tid innan motivet står helt klart och kopplingarna mellan de olika dåden fastställs, om det nu finns några. Vad vi vet är att främlingsfientliga krafter kommer att spela på den rädsla som likt kvicksilver sprider sig och kan förgifta ett helt samhälle. Vi har sett det förr. Några få individers handlingar kan försätta ett helt samhälle i chock och uppvigla till hat som i förlängningen äter den tillit som mödosamt byggts upp mellan invånarna.

Vi bör vara tydliga med att ”vi” är alla som inte dömer kollektivt och som aldrig kommer att ge några
farliga galningar rätten att företräda en hel folkgrupp eller annan grupp av människor och att det som skiljer oss från ”dem”, oavsett om de är kriminella motorcykelgäng, nynazister eller religiösa fanatiker, är en grundmurad respekt för de frihetliga principerna. Låt det stå klart att vi inte tänker låta destruktiva krafter med hot och terrordåd diktera villkoren för det öppna och toleranta samhället. 

Sverigedemokraterna kommer nu att hetsa mot alla som har ursprung i mellanöstern, som vore det en naturlag för en man med rötter i ett land i regionen att bli självmordsbombare. Trots det faktum att de flesta svenskar med ursprung eller kopplingar i mellanöstern är demokrater som inte ser några konflikter mellan att vara svensk och muslim, kommer SD peka på invandring som orsaken till dåden.  Man kan undra hur Sverigedemokraterna ser på alla konvertiter som blir bokstavstroende och utför islamistiska handlingar i religionens namn?

Skiljelinjen i ett demokratiskt samhälle går inte mellan religioner, etniciteter eller kulturell hemvist, utan mellan de som tror på demokrati och det sekulära samhället, där staten är neutral och det finns plats för alla religioner och ateister, och de som propagerar fanatism och som är för inskränkningar av individens fri- och rättigheter. Totalitära och frihetsinskränkande krafter finns, som vi vet, i alla delar av samhället. Men demokratins anhängare i vårt land är än fler och starkare och kommer så att förbli, så länge vi håller ihop och vågar tro på de friheter som byggde den fria delen av världen. Den som efter andra världskriget lovade att aldrig mer kollektivt döma eller bestraffa.

Dilsa Demirbag Sten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag