Diktatorssonens order: Lägger ned myndighet mot korruption

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV
Diktatorssonen Ferdinand Marcos Jr. har gett sina första presidentorder.
Foto: AARON FAVILA / AP TT NYHETSBYRÅN

Diktatorssonen Ferninand Marcos Jr. har som första presidentorder i Filippinerna beslutat lägga ned sin rådgivande myndighet och antikorruptions kommissionen, PACC.

Samtidigt inrättas en rådgivande myndighet i polisiära och militära frågor, rapporterar ABS-CBN News.

En vecka har passerat sedan Ferdinand Marcos Jr., eller ”Bongbong” som han också kallas, svors in som president i Filippinerna detta sedan han i maj vann en ”jordskredsseger” i presidentvalet.

Nu gör han sina första drag som president. Enligt filippinska medier är den första ordern att lägga ned landets kabinett sekretariat, en slags rådgivande myndighet där toppcheferna på landets respektive departement ingår, men också att lägga ned antikorruptions kommissionen, PACC, som skapades under tidigare president Rodrigo Duterte. Kommissionen syftade till att underlätta utredning av korruption bland presidentens anställda.

Hävdar att det räddar ekonomin

Bongbong, som är son till tidigare diktatorn Ferdinand Marcos, hävdar att nedläggningen av de två institutionerna kommer hjälpa landet genom den ekonomiska och folkhälsliga kris som nu råder. 

”Administrationen avser klara en genomgående och betydande återhämtning genom ett rättvist förvärv av medel och ett förenklat styre”, hävdar man i ordern.

”För att uppnå enkelhet, ekonomi och effektivitet i byråkratin utan att skapa fördröjningar i styret ska administrationens arbete strömlinjeformas och överlappande verksamheter tas bort”, står det vidare.

Parallellt med nedläggningarna inrättade han också en ny myndighet, som ska ge råd i polisiära och militära frågor.

https://twitter.com/_katrinadomingo/status/1544841824069492736
Här visar Nordkorea upp sina nya vapen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.