Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Diktatorns systers krav – för att samtala med Syd

Under OS i Sydkorea 2018 drogs särskild uppmärksamhet till Kim Yo-Jong.
Kim Yo-Jong öppnar för ett möte mellan Nord- och Sydkorea.
Foto: JORGE SILVA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kim Yo-Jong har beskrivits som diktatorns ”alter-ego”.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Moon Jae-in har välkomnat möjligheten att hålla ett möte om att få slut på kriget.
Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den nordkoreanske diktatorns syster Kim Yo-Jong öppnar för att hålla möte med Sydkorea.

Men endast om landet går med på några krav:

Syd måste kunna garantera att mötet sker med ”respekt” och ”opartiskhet”, rapporterar The Guardian.

I uttalandet uppger Kim Jong-Uns syster att ett möte för att diskutera ett slut på kriget kan hållas snart. Men bara om det föranleds av ”konstruktiva diskussioner”. 

– Det finns ingen anledning för nord och syd att slösa tid med att beskylla varanda och bedriva ett ordkrig, säger hon enligt The Guardian.

Systern, som också är en av diktatorns främsta rådgivare, menade sig vara säker på att båda länder vill se ett krigsslut. Detta ska hon bland annat ha känt av i ”atmosfären” hos den sydkoreanska befolkningen.

– Vi har också samma vilja, säger hon.

Systerns krav: Häv den hotfulla politiken

Uttalandet offentliggjordes av den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA och är det andra från Kim Yo-Jong på bara några dagar. Senast i fredags manade hon Sydkorea att häva den ”hotfulla” politik som bedrivits mot nord.

Sydkorea har välkomnat ett möte, men har också kommit med egna krav. Bland annat vill man först se att en direktkontakt återställs mellan länderna, för enklare kommunikation.

Enligt The Guardian vill Nordkorea skynda på ett krigsslut för att få uppbackning i kampen mot USA:s sanktioner mot landets kärnvapenprogram. Man vill även se ett slut på det militära samarbetet mellan USA och Sydkorea.

Kallas för broderns ”alter-ego”

Att Kim Yo-Jong tar stor plats i de diplomatiska samtalen är ingen överraskning. Hon har länge beskrivits som sin broders ”nummer två” och har även pekats ut som hans ”alter-ego”. 

I våras rapporterade Radio Free Asia att Kim Yo-Jong hade visat sin makt genom en rad avrättningar av högt uppsatta tjänstemän i Pyongyang sedan årsskiftet.

 – I år har hon till och med avrättat flera personer som stod hennes bror Kim Jong-Un nära. Hon är rena skräcken för tjänstemännen. Hon visar sin makt genom att avrätta de mäktiga, sa en källa till radiokanalen då.

Nordkorea firade 73 år med nattlig parad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.