Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Diktatorns man vägrar svara på frågorna

Publicerad

Den eritreanska regimen och presidentrådgivaren Yemane Gebreab kallade till presskonferens på hotell Scandic Infra City där diktatorn Isayas Afewerkis anhängare har haft möte under påskhelgen.

Men Expressen stoppades från att delta. Och Expressen fick heller inga svar av presidentrådgivaren på Arlanda när han lämnade landet efter konferensen.

– Diktatorns närmaste man ville inte svara på någon av våra frågor. Han sa inte ett ljud, säger Expressens Åsa Asplid.

På måndagsförmiddagen höll den eritreanska regimen en presskonferens på Scandic Hotell i Väsby. Den eritreanske diktatorn Isaias Afewerkis närmaste man, Yemane Gebreab, representerade regimen.

När presskonferensen skulle börja var fyra svenska mediebolag på plats, bland annat Expressen, som stoppades i dörren av vakter.

– Vi fick inte komma in, vi var inte välkomna enligt en lista som arrangören tagit fram, berättade Expressens reporter Åsa Asplid, som då stod utanför Scandic Hotel Infra City tillsammans med Expressens fotograf Roger Vikström.

Filmade Expressen i stället

Teamet fick inget svar på frågan varför de inte var välkomna in.

- Nej, de säger att de väljer vilka medier som får komma in, säger Åsa Asplid.

I stället filmade vakterna Expressens utsända team under tiden de stod utanför hotellet.

– Vi vet inte varför eller hur det filmade materialet ska användas, säger hon.

"Visade fel bild av Eritrea"

Expressen pratade med Svenska Dagbladets journalist Hannes Delling efter presskonferensen.

– Hannes Delling ställde frågor om den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, men Gebreab ville inte svara. Delling frågade också varför inte alla medier var välkomna, men då hade presidentrådgivaren svarat att svenska medier hade visat upp fel bild av Eritrea. Jag tolkar det som om det var därför vi inte fick komma in, säger Åsa Asplid.

Direkt efter presskonferensen lämnade den av USA terrorstämplade presidentrådgivaren Yemane Gebreab Scandic Infra City för att åka till Arlanda och lämna Stockholm.

När Expressen försökte ställa frågorna som Expressens utsända inte fick möjlighet att ställa på presskonferensen hindrades först Expressens fotograf och videoreporter från att ta bilder.

Expressens reporter Åsa Asplid lyckades till slut ställa frågor till presidentrådgivaren Gebreab. Bland annat:

Lever Dawit Isaak?

Var finns Dawit Isaak?

Har du träffat Dawit Isaak?

– Men Gebreab ville inte svara på någon av våra frågor. Han sa inte ett ljud, säger Expressens reporter Åsa Asplid.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag