Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Diktatorn höll
desperat tv-tal

Foto: Reuters

Syriens diktator, president al-Assad, höll ett trotsigt tv-tal till sin krigshärjade nation under söndagen. I talet, som var det första sedan i somras, kallade han rebellerna för "terrorister" och tackade Kina, Ryssland och Iran för att motsätta sig utländsk inblandning.

Presidenten presenterade även en ny fredsplan som snabbt avfärdades av opposition.

Tv-talet är president al-Assads första offentliga framträdande sedan juni.

Sedan dess har tiotusentals syrier dött utan att det 21 månader långa inbördeskriget kommit närmare ett slut. Rebellerna har dock stärkt sitt grepp om viktiga delar av landet och rycker allt närmare al-Assads maktsäte.

Samtidigt som den 47-årige ledaren höll sitt tv-tal uppges rebeller exempelvis ha attackerat en strategiskt viktig militär flygplats nära Aleppo.

Men trots rebellernas framryckningar erbjöd den 47-årige ledaren mycket lite hopp om försoning och fred.

Kallar rebellerna "terrorister"

I tv-talet beskriver i stället president al-Assad sina motståndare som "brottslingar" med stöd från utlandet.

– De är folkets fiender, folkets fiender är Guds fiender och Guds fiender kommer att hamna i helvetet på domens dag, sade han enligt TT.

Rebellerna beskriver han som "terrorister med en al-Qaida-ideologi".

– De kallar det revolution men det har inget att göra med någon revolution. Revolutionen behöver tänkare, vilka är tänkarna?, sade han enligt TT.

Tackar Ryssland och Iran

Presidenten passade även på att tacka bland annat Kina, Ryssland och Iran, som motsatt sig utländsk inblandning i situationen i Syrien.

– Det bygger på deras principer om självbestämmande för alla länder, och vi vill tacka dem, säger han enligt TT.

Fredsplan avfärdas

President al-Assad beskriver regimens agerande som berättigat självförsvar. Samtidigt lade han fram en fredsplan vars första steg är att "utländska krafter lovar att sluta finansiera och beväpna rebellerna, ett slut på 'terrorismen' och bättre kontroll av landets gränser".

Förslaget avfärdades genast av oppositionen som "tom retorik", skriver aljazeera.com . Deras första krav är att al-Assad avgår.

60 000 har dött

I veckan uppgav FN att minst 60 000 människor har dödats under inbördeskriget i Syrien, vilket är betydligt mer än man tidigare trott. Kriget är det blodigaste av de konflikter som har sitt ursprung i den så kallade "Arabiska våren" som började i Tunisien i december 2010 och spred sig till Egypten, Libyen och Jemen.

Men trots det höga dödstalet har västvärlden inte visat sig vara intresserade av ett ingrepp mot al-Assad på samma sätt som Natos styrkor hjälpte rebeller störta Libyens ledare Muammar Khadaffi under 2011.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.