Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Diffusa coronasymtomen: ”Har ingen säker förklaring”

Forskarna undersöker symtomen hos de som insjuknar i covid-19 och de som har långvariga symtom.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Snart två år in i pandemin tittar forskarna på två grupper – de som insjuknar i covid-19 och de som har långvariga symtom.

Judith Bruchfeld, specialist i infektionssjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset, berättar att man hela tiden upptäcker nya avvikelser.

– De kan ha neurologiska symtom som vi inte har någon säker förklaring till, säger hon.

Här är symtomen som forskarna upptäckt bland personer med covid-19. 

Allt fler patienter vittnar om ovanliga symtom under eller efter en genomgången covidsjukdom. 

Judith Bruchfeld, docent vid Karolinska institutet och specialist i infektionssjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset, har tillsammans med ett multidisciplinärt specialistteam följt patienter som drabbats av allvarliga postcovid-symtom sedan förra våren. 

Dels har man tagit emot patienter som har intensivvårdats på sjukhus, men också den växande grupp som haft relativt milda symtom när de insjuknade i covid-19. Ofta är personer i den gruppen kvinnor som tidigare varit friska och vältränade.

”Inte någon säker förklaring”

Enligt Judith Bruchfeld kan man hos de här patienterna se en påverkan på flera organ – som lungor, njurar, hjärta och blodkärl – långt efter att de insjuknat.

Många har dessutom flera diffusa symtom.

– De kan ha neurologiska symtom som vi inte har någon säker förklaring till. Vi har sett domningar, stickningar och väldigt mycket värk i händer och fötter. Hudutslag är också vanligt i den gruppen. Att man utvecklat en allergisk benägenhet som man inte haft förut förekommer också, säger Judith Bruchfeld.

Överläkaren och docenten Judith Bruchfeld är del av ett multidisciplinärt specialistteam som sedan i maj förra året tar emot postcovid-patienter vid mottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Foto: JOHAN GARFELT / KAROLINSKA INSTITUTET

Lukt- och smakbortfall i samband med en virusinfektion, liksom ljud- och ljuskänslighet, är andra symtom bland patienterna.

Judith Bruchfeld berättar att många patienter dessutom beskriver ett slags hjärndimma, som gör det svårt att arbeta med deras normala arbetsuppgifter.

Påverkat andningsmönster

Malin Nygren-Bonnier är docent i fysioterapi vid Karolinska Institutet och sjukgymnast på Karolinska universitetssjukhuset och arbetar också med personer som har långvariga symtom efter covid-19. Även hon oroas över att viruset ger diffusa symtom.

Malin Nygren-Bonnier, docent i fysioterapi vid Karolinska Institutet och sjukgymnast på Karolinska universitetssjukhuset
Foto: Annika Clemens/Pressbild

Den senaste tiden har forskarna uppmärksammat att många har långvariga problem med andningen.

– Vi har verkligen sett ett dysfunktionellt andningsmönster, säger hon. 

Vissa av de här patienterna kan man koppla till diagnosen POTS, posturalt ortostatiskt takykardisyndrom, där man ser en kraftig pulsökning, yrsel, svimningar, och illamående i samband med att man ställer eller sätter sig upp. Symtomen kommer utan att blodtrycket sjunker.

Symtom kan komma tillbaka

Något som utmärker covid-19 är enligt Malin Nygren-Bonnier att symtomen med exempelvis feber kan komma tillbaka oväntat. Därför behöver man vara försiktig vid fysisk aktivitet.

– Det finns inget recept utan det gäller att stegra långsamt. Vid bara milda symtom bör man inte träna på sju dagar, säger Malin Nygren-Bonnier.

Hos personer med postcovid ser Judith Bruchfeld samma oberäkneliga mönster.

– Patienter som har förbättrats över en period kan försämras igen och utveckla tillstånd som vi tidigare har utrett, säger hon.


Se även:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.