Dietisternas varning för nya Tiktok-trenden

@russsah blev viral med videon där hon jämför sig själv med skådespelaren
Foto: PAULO AMORIM / PAULO AMORIM/SIPA USA SIPA USA

En ny mattrend har fått spridning på Tiktok – fryst honung.

Men flera användare berättar om problem och dietister avråder från att prova.

– Det är galet, säger dietisten Kristin Kirkpatrick till NBC News.

Flera videos visar hur influencerns på Tiktok lägger hela honungsförpackningar i frysen. Efter en timme eller mer tar de fram den frysta honungen och trycker ut stora bitar som äts som godis. 

Det är oklart vem som startade trenden men den har fått stor spridning under hashtagen #FrozenHoney. Tusentals videos har lagts ut och tillsammans har de 600 miljoner visningar. Det har även utvecklats till en utmaning där användarna äter upp hela honungsflaskan, och visar olika typer av smaksättningar till den frusna honungen. 

Samtidigt berättar flera användare hur de känt sig sjuka och fått diarré efter att ha provat utmaningen. Även dietisten Kristin Kirpatrick är kritisk till trenden som hon menar skapar en osund relation till mat. 

– Honung är bra, att använda det i små mängder för att söta maten är ett sunt förhållande till det men att använda det i omåttliga mängder, för att få följare och uppmärksamhet, det är galet, säger dietisten Kristin Kirpatrick till NBC News.

Kraftig reaktion tecken på fruktosintollerans

Enligt Kristin Kirpatrick är det mängden socker som gör att många känner sig sjuka efter att ha provat utmaningen. Hon säger att det även är vanligt att ha fruktosintolerans utan att känna till det, vilket innebär att kroppen inte kan ta hand om sockret från honungen som den ska.

– Jag ser ingen stor risk med den kortsiktiga aspekten för någon som har fruktosintolernas annat än vad de kommer att uppleva, vilket är fruktansvärd diarré, magont och liknande för att de inte bryter ner det korrekt, säger Kristin Kirpatrick.

Senaste barnet att dö är en 12-årig pojke i USA

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.