Dianas tandkött fick frätskador – efter populära tandblekningen

Diana Pettersén säger att både hennes och pojkvännens tandkött var vit-lila efter tandblekningen.
Foto: Privat
Patriks tandkött efter tandblekningen.
Foto: Privat
Dianas skador efter tandblekningen.
Foto: Privat

Diana Pettersén, 32, skulle unna sig och sin pojkvän tandblekning och gick till en salong som erbjöd behandlingen. 

Men bara minuter in i behandlingen kastade Diana av sig sin blekskena av smärtan. 

– Det kändes som att tandköttet började fräta, säger hon. 

Salongens ägare säger att så kraftiga reaktioner är mycket ovanliga. 

Diana Pettersén, 32, från Stockholm, hade blekt sina tänder tidigare och ville denna gång skämma bort både sig själv och sin pojkvän med en tandblekning. Tidigare i veckan hade de en tid på en skönhetssalong, som utför olika typer av behandlingar, men den här gången gick det inte lika bra som andra gånger.

– Först berättade behandlaren om blekningen och vi satte in skenorna. Men så fort lampan, som man har mot tandskenan, tändes kändes det som att tandköttet började fräta, säger Diana. 

Eftersom hon inte kunde prata skrev hon till behandlaren i sin mobil att hon hade väldigt ont och frågade om allt verkligen var som det skulle. 

– Hon sa att det var helt normalt, man kan vara lite känslig, vilket jag tyckte var konstigt för jag var inte känslig förra gången. Jag började kallsvettas, det kändes som jag skulle svimma. Så jag spottade ut skenan, säger Diana.

Diana Pettersén är kritisk till skadorna hon och pojkvännen fick vid tandblekningen.
Foto: Privat

”Värsta jag sett i mitt liv”

Pojkvännen Patrik satt kvar med sin skena, men med tårar av smärta i ögonen, enligt Diana. När Diana gick fram för att se på sina tänder i spegeln såg hon hur tandköttet var vitt och lila. 

– Jag fick panik verkligen. Men hon sa det här händer en av tio och att jag kunde vara lugn. Min kille klarade av att sitta i hela 40 minuter, men när han tog ut skenan så var hans mun helt vit och lila och han blödde. Det var det värsta jag sett i mitt liv, säger Diana.

Diana och pojkvännen fick flera gånger höra att reaktionerna de fick på tandköttet var normala och de litade på behandlarens ord och lämnade salongen. Men dagen efter började huden på tandköttet lossna. 

Pojkvännen Patriks mun dagen efter tandblekningen.
Foto: Privat

Diana kontaktade Brilliant Smile, det företag vars blekmedelsprodukter salongen uppger att de använder, och fick pengarna tillbaka. 

Brilliant Smiles vd, Stefan Rexdahl, skriver i ett mejl till Expressen att de har nåtts av ”enstaka klagomål” mot salongen gällande tandblekningen. 

På frågan om hur det kommer sig att man kan få frätskador av tandblekningsmedlet svarar han:

”Allergiska reaktioner mot väteperoxid är sällsynta, men förekommer. Det är vad vi misstänker har hänt i detta fall. Vid kraftiga reaktioner såsom denna ska behandlingen omgående avbrytas.” 

Diana avbröt sin behandling efter några minuter.
Foto: privat
Foto: Privat

Stefan Rexdahl förklarar vidare att deras produkter, som innehåller 6 procent väteperoxid, endast kan köpas av tandläkare och att den aktuella salongen har en anställd tandläkare som köper in deras produkter. 

Men de som utför behandlingen behöver inte vara tandläkare. 

”Våra återförsäljare utbildar tandläkare. Därefter ansvarar tandläkarna för att produkterna används på rätt sätt och att rätt information lämnas till slutkunden. I detta fall har det inte fungerat tillfredsställande och vi kommer från vårt håll undersöka var det har brustit och om vi kan förbättra något för att förhindra att liknande upprepas.” skriver, Stefan Rexdahl.

Ägaren: Olycklig kombination

Salongsägaren skriver i ett mejl till Expressen att de har direkt överinseende av tandläkare som är utbildad av Brilliant Smiles återförsäljare och som är är ansvarig för att utbilda personalen och delegerar utförandet av blekningsbehandlingen.

Hen skriver vidare att kraftiga reaktioner på blekmedlet är mycket ovanliga men kan bero på överkänslighet mot väteperoxid, kraftig tandborstning upp på tandköttet, snusning eller annat liknande som påverkar tandköttet innan blekning.

Vad gäller specifikt Diana och Patriks fall skriver hen:

”All personal frågar kunden om allt känns ok och om de vill fortsätta. I detta fall har Diana valt att avbryta sin behandling, medan hennes kille Patrik sa: 'Äsch skitsamma kör på' trots att han kände smärta på tandköttet. Patrik visade sig vara en mycket smärttålig person. Vi som behandlare förstod därför inte att han fått en kraftig reaktion och avbröt därför inte behandlingen. En olycklig kombination.”

”Känner mig så korkad”

I dag säger Diana att både hennes och pojkvännens tandkött fortfarande gör ont, men börjar läka. Hon ångrar att hon inte avbröt behandlingen så fort hon kände att någonting var fel. 

– Det har varit en fruktansvärd smärta. Jag åt en banan nyligen och skrek rakt ut. Jag borde inte köpt det hon sa och skulle ha sagt ifrån när hon sa att sambon skulle fortsätta. Jag känner mig så korkad i efterhand, det ska ju inte göra ont.


Regler om tandblekning:

Enligt EU:s regler för kosmetika får produkter som innehåller eller frigör över 0.1 % men högst 6 % väteperoxid endast säljas till

tandläkare.

Produkter som innehåller högst 0.1 % väteperoxid får försäljas direkt till

konsument.

För blekning med tandblekningsprodukt som innehåller eller frigör mer än

0.1% men högst 6 % väteperoxid gäller att: 

Produkterna får användas för tandblekning på klinik först efter undersökning av tandläkare.

Den första behandlingen med tandblekningsprodukt i varje

behandlingsomgång ska utföras av tandläkare. Om en likvärdig säkerhetsnivå kan garanteras kan blekningsbehandlingen utföras av annan än tandläkare under förutsättning att behandlingen sker under direkt överinseende av en tandläkare.

Källa: Läkemedelsverkets föreskrift (LVFS 2012:20) grundat på EU:s direktiv 2011/84/EU.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.