Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dianas plan: Parade ihop nära vännen med Andrew

Vännen hedrade prinsessan Dianas bortgång – visade aldrig tidigare sett bild.
Foto: HERMAN KNIPPERTZ / AP TT / NTB SCANPIX
Foto: AP / AP

Prinsessan Diana parade ihop prins Andrew med Sarah Ferguson.

Enligt hovexperterna hade hon en egen agenda med matchningen: Hon ville ha en bundsförvant innanför slottsväggarna, rapporterar brittiska Express.

Prins Andrew och Sarah Ferguson träffades första gången på en tillställning i samband med tävlingsveckan Royal Ascot, 1985.

– Drottningen frågade Diana om det fanns någon som hon ville bjuda med till festen, kanske några singelkvinnor. Diana tänkte på Sarah, säger Jennie Bond, före detta hovskorrespondent för BBC, i den nya dokumentären ”Fergie vs. Diana: Royal Wives at War”.

Det rapporterar brittiska Express.

Enligt experterna hade Diana en plan redan från början: Att placera sin väninna Sarah Ferguson bredvid prins Andrew, och på så sätt para ihop dem.

– När efterrätten serverades var Andrew så kärvänlig med den sprudlande, rödhåriga flickan bredvid honom att han började mata henne henne efterrätten, säger Katie Nicholl, hovredaktör för Vanity Fair, i dokumentären. 

Bevisligen fungerade det.

”Diana hade en agenda”

Ett år senare, 1986, gifte sig Andrew och Sarah Ferguson – vilket enligt experterna var helt enligt Dianas önskan.

– Diana hade en agenda här. Hon ville se en av sina nära vänner gifta in sig i den kungliga familjen. Inte bara för att Sarah och Andrew passade väldigt bra ihop personlighetsmässigt, vilket de gjorde, säger Katie Nicholl, enligt Express.

– Diana ville också ha en bundsförvant och en bästa vän inuti Slottet.

Så blev det också. Men enligt dokumentären tog sig Dianas och Sarah Fergusons vänskap en törn längs vägen. Diana blev svartsjuk på Sarah Fergusons relation till drottning Elizabeth, och ska själv ha klippt vänskapsbanden till bästa vännen.

Äktenskapet mellan Sarah Ferguson och Andrew höll i tio år, tills de skiljde sig 1996.

Se mer:

Prinsessan: ”Dödar inte bara folk – håller fast miljoner i fattigdom”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.