Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dianas nattförskola stänger – mamma Jessica: ”Förbannad”

Jessica Fjellman och dottern Diana Akelin har en vardag som fungerar tack vare nattis i Botkyrka. Nu ska verksamheten stänga ner. Foto: Privat
En skärmdump från skrivunder.se som har samlat 407 underskrifter i protest mot beslutet att stänga Natt och dag i Botkyrka under 2019.

I Botkyrka kommun kommer man stänga ner sin nattförskola till slutet av terminen.

Det är ett beslut som upprör många, och hittills har över 400 underskrifter har samlats in för att protestera mot beslutet.

– Det handlar om när samhällets ansvar börjar och när det tar slut, säger ordförande i utbildningsförvaltningen i Botkyrka, socialdemokraten Emanuel Ksiazkiewicz Pettersson.

Om Diana Akalin får välja så äter hon helst kebab med ris när hon är ledig med sin mamma och de två är ute i Skärholmens Centrum 

– Det är vad mina extrapengar går till. Att vi ska ha det mysigt och kunna göra roliga saker, säger Jessica Fjellman som bor i Botkyrka kommun med sin dotter Diana Akalin som är 9 år.

Ända sedan Diana var ett år har hon gått på förskolan Natt och Dag i kommunen. När hon var två år omvandlades skolan till en nattis, det vill säga en förskola som har öppet dygnet runt och året runt, för barnomsorg när föräldrar måste arbeta obekväma arbetstider. 

Jessica Fjellman arbetar på Ica Maxi i Alby som stänger klockan 22 varje kväll. 

– Men min arbetsgivare har ordnat så att jag kan jobba till 19 vissa dagar, säger Jessica Fjellman.

Då åker hon direkt till Natt och Dag och hämtar Diana. Diana har då gått i skolan en hel dag och sedan blivit skjutsad till nattis med skoltaxi.

Ibland är hon där under röda dagar och varannan lördag mellan 8.30 och 17. 

Beslut i december – stängning i mars

Under några månader arbetade Jessica Fjellman senare än så. Varannan helg sov Diana på Natt och Dag. 

– Hon är så trygg där, och det gör att jag kan jobba sena kvällar och tjäna extra, säger Jessica Fjellman.

Den 18 december klubbades beslutet igenom i Botkyrka kommun. Natt och Dag har inte tillräckligt många familjer som är i behov av nattdagis. 

Ett brev skickades till verksamheten som i sin tur skulle meddela berörda vårdnadshavare. 

Jessica Fjellman fick höra om att nattis skulle stänga av en kompis via Facebook.

– Jag fick reda på det i slutet av januari. Att det skulle stänga 1 mars. Jag blev så förbannad.

Efter viss negativ uppmärksamhet verkar kommunen ha ändrat sig. Nu ska de stänga nattis i slutet av terminen i stället. 

– Jag vill ju att den ska vara kvar. Jag vill kunna fortsätta jobba helger och röda dagar. Om jag slutar med det kanske jag hamnar med socialbidrag, och det vill väl ingen, säger Jessica Fjellman. 

”Jag vill värna om skattebetalarnas pengar”

Ordförande i utbildningsförvaltningen är socialdemokraten Emanuel Ksiazkiewicz Pettersson. Enligt honom finns det 11 familjer som är i behov av nattöppen barnomsorg i kommunen.

– Jag kan inte försvara den verksamheten med skattbetalarnas pengar, säger Emanuel Ksiazkiewicz Pettersson. 

Han medger att beslutet är uppskjutet, men att det står fast, för att det behövdes göras på ”ett hållbarare sätt”.

– Vi kan inte betala två heltidsanställda när det är tomt vissa kvällar och nätter. Jag värnar om skattebetalarnas pengar, säger Emanuel Ksiazkiewicz Pettersson.

Han är också kritisk till att vissa barn är på förskolan i upp till 18 timmar i sträck.

– Det är en svår situation som många föräldrar är i. Men det är inte bra att ha barnen sovandes på en institution som en förskola, säger Emanuel Ksiazkiewicz Pettersson. 

I stället vill kommunen titta på alternativ. Till exempel vill de att fyra av förskolorna i kommunen ska ha öppet till 21.30.

Jessica Fjellman tycker inte att alternativet med förlängd öppningstid är bra. 

– Vaddå, ska jag gå in och väcka mitt barn klockan 21.30 på kvällen? Och sedan åka hem och lägga henne igen vid 22-tiden? Sedan ska hon upp och gå i skolan dagen efter. Det går ju inte, säger hon. 

Föräldrar ska få sova 8 timmar dygnsvila

I Botkyrka finns det ett dokument: ”Regler för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnsomsorg från och med 2010-10-01”. Där står det: Barnen har möjlighet att vara i verksamheten under den tid föräldrarna behöver sova för att få en dygnssömn motsvarande 8 timmar.

Men det kommer alltså att ändras från och med slutet av terminen.

Det finns ju föräldrar som verkligen vill kunna arbeta under obekväma arbetstider för att kunna tjäna lite extrapengar för sin familj. Vad tycker du om det? 

– Det är en fråga om var samhällets ansvar tar sin början och var det tar slut, säger Emanuel Ksiazkiewicz Pettersson. 

Men ni gick ju till val på det i Botkyrka, enligt en artikel i Mitt i från maj 2016. Då säger din kollega Ebba Östlin, S, att ”Alla föräldrar ska ha möjlighet att ta ett arbete” och att ni dessutom vill öppna ännu ett nattis i Botkyrka. 

– Ja, men nu ser vi ju att det inte finns just det behovet. Fast det finns behov att arbeta obekväma tider, men vi är inte övertygade om att nattis är det bästa alternativet, säger Emanuel Ksiazkiewicz Pettersson.

Jessica Fjellman förstår Emanuel Ksiazkiewicz Petterssons resonemang 

– Men de borde se det från vårt perspektiv som föräldrar. Det kanske inte finns ett behov hela tiden, men ibland.