Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Diana vill ge glädje till barn som flytt från krig

Diana Rahaf Jowiead är nominerad till Stora mammapriset. Foto: Privat

Diana Rahaf Jowiead flydde från kriget i Syrien till Sverige för fyra år sedan och vet hur tufft det kan vara komma till ett helt nytt land. 

Hon tog sina erfarenheter och startade en teatergrupp för att hjälpa nyanlända barn in i det svenska samhället.

Nu är hon nominerad till Stora mammapriset som delas ut av Expressen under Mammagalan på mors dag den 26 maj.

För ungefär fyra år sedan flydde Diana Rahaf Jowiead från kriget i Aleppo i Syrien till Sverige. Hon kom då till Tjörn och med en bakgrund som bland annat språklärare fick hon snabbt jobb på kommunen med att hjälpa nyanlända.

I Syrien jobbade även Diana som regissör och manusförfattare och väl i Sverige bestämde hon sig för att starta en teatergrupp för nyanlända barn och ungdomar.

Gruppen fick namnet ”Glädjen”, då tanken med teatern är att få barnen att hitta tillbaka till glädjen i livet efter att ha gått igenom svåra upplevelser.

Med hjälp av sång, dans och teater får de möjlighet att visa upp sin kultur och vara stolta över varifrån de kommer.

– Att hjälpa barnen att återfinna glädjen i livet är att hjälpa föräldrarna och att hjälpa föräldrarna att kunna glädjas åt livet är att hjälpa barnen, säger Diana.

Har stärkt barnens självkänsla

Från början gjordes uppsättningarna på arabiska, men nu görs många av dem även på svenska. Barnen har spelat upp teatrar på bland annat olika skolor och nu senast hade gruppen en påskpjäs.

– Med hjälp av teatern försöker vi lösa de problem som nyanlända barn kan stå inför, med påskpjäsen vi hade belyser vi bland annat problem som kan uppstå i att inte hitta kompisar, säger Diana.

Vidare menar Diana att barnen har berättat att de har blivit mindre blyga och känt sig mer accepterade, samt att deras självkänsla stärkts när de får chans att visa upp vad de kan.

– Barn är livets glädje och det är inte bara de som lär sig och utvecklas, jag själv lär mig och utvecklas i arbetet med dem också.

NOMINERAD TILL STORA MAMMAPRISET

Namn: Diana Rahaf Jowiead

Bor: Tjörn

Yrke: Regissör, kommunal samordnare och språklärare i arabiska

Förebild: ”Jag har många, men jag ser upp till de som med hjälper människor i nöd. Min pappa, som gick bort för sex år sedan, har hjälpa andra i hela sitt liv. Jag vill fortsätta med det i hans anda.”

Livsråd/motto: ”Medmänsklighet. Alla kan vi göra något litet för att öka interkulturell förståelse och göra världen bättre.”

Nominerad för: Efter sin egen flykt från kriget i Syrien startade Diana en teatergrupp för nyanlända barn och ungdomar för att hjälpa dem att hitta tillbaka till glädjen i livet efter att ha behövt fly från sitt hemland.

STORA MAMMAPRISET – PRISET SOM HYLLAR SVERIGES MAMMOR

På morsdag den 26 maj delas Expressens Stora mammapris ut för andra året i rad på Mammagalan i kanal 5 med start 20:00. Vinnarna utses av en jury som består av artisten Lina Hedlund, Läkarmissionens generalsekreterare Lars Arrhenius, skådespelaren Bahar Pars, programledaren Kodjo Akolor, samt Expressens krönikör och reporter Atilla Yoldas.

 

Galan i kanal 5 leds av Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren.

 

Mammagalan görs i samarbete med Läkarmissionen. Köp en morsdagspresent som räddar liv: Swisha 150 kronor til 90 00 217 så får en fattig mamma föda barn på sjukhus, i stället för hemma i hyddan. Hämta ett fint morsdagskort på läkarmissionen.se.