Dagens Industri avslöjar i dag att Saab Bofors säljer vapen kung Abdullahs Saudiarabien. Handelsminister Ewa Björling har tidigare förnekat att krigsmaterial för strid säljs till landet. Foto: MIKAEL SJÖBERG och AP
Dagens Industri avslöjar i dag att Saab Bofors säljer vapen kung Abdullahs Saudiarabien. Handelsminister Ewa Björling har tidigare förnekat att krigsmaterial för strid säljs till landet. Foto: MIKAEL SJÖBERG och AP

DI: Saab Bofors Dynamics säljer vapen till Saudiarabien

Publicerad
Uppdaterad
Saab Bofors Dynamics säljer pansarvärnsrobotar till Saudiarabien, skriver Dagens Industri.
Exporten är känslig då landet bryter mot demokratiska rättigheter. Handelsminister Ewa Björling har tidigare förnekat att krigsmaterial för strid säljs till Saudiarabien.
Saab Bofors Dynamics varken bekräftar eller förnekar uppgifterna.
Samma sak säger Peter Liander, pressinformatör i Saab-koncernen:
- Vi kan varken bekräfta eller dementera om vi sålt vapen till Saudiarabien.
Andreas Ekman Duse, chef på Inspektionen för strategiska produkter (ISP), säger till TT att han inte kan kommentera och hänvisar till företaget.

Tog emot KS-material

Enligt ISP:s statistik över den svenska försvarsmaterielexporten för mars i år var Saudiarabien ett av de länder som tog emot KS-materiel, det vill säga krigsmateriel för strid, från Sverige. Det handlade om två typer: KS4, som enligt förordningen om krigsmateriel betyder "robotar, raketer, torpeder bomber m.m." och KS5 som omfattar utrustning för inriktning och styrning av till exempel robotar.
Försvarsmateriel klassificeras förutom som KS också som ÖK, som betyder övrig krigsmateriel.
Saab gick, enligt DI, i december 2007 gick ut med att företaget fått två exportbeställningar, varav den ena gällde den aktuella pansarvärnsroboten Bill 2. Saab valde då att hemlighålla kunden.

Oklart vem som ansvarar

Men flera av varandra oberoende källor uppger för DI att köparen är kungadömet Saudiarabien och att det är första gången svensk industri säljer krigsmateriel för strid till Saudiarabien.
Vem i regeringen som håller i frågan tycks det råda delade meningar om.
TT har sökt försvarsminister Sten Tolgfors (M). Hans pressekreterare säger att frågorna är handelsminister Ewa Björlings.
Handelsministerns pressekreterare Monica Ohlsson säger i sin tur att det är den självständiga myndigheten ISP som gör prövningen av enskilda affärer.
- ISP kan även välja att lämna över ärenden av principiell vikt till regeringen, och för sådana ärenden svarar Carl Bildt, säger Monica Ohlsson och tillägger att Ewa Björling inte fått någon information om affärer mellan Saab och Saudiarabien.

Bildt vill inte kommentera

Utrikesminister Carl Bildt låter hälsa, i samband med ett besök i Göteborg i dag, att han inte vill kommentera uppgifterna om vapenförsäljningen.
När Ewa Björling intervjuades i Sveriges Radios Studio ett i juli förra året förnekade hon att Sverige exporterade krigsmateriel för strid till Saudiarabien, trots att Saabs kontrakt då enligt Dagens Industri hade mer än ett och ett halvt år på nacken.
- Det är en väldigt stor avsaknad av demokrati och mänskliga rättigheter i Saudiarabien, det ska vi konstatera till att börja med. Och till Saudiarabien sker då export av övrig krigsmateriel, det vill säga krigsmateriel som inte är avsedd för strid, sade Björling.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag