Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

DI-reporter prisad som "Årets nyhetsjournalist"

Dagens Industris Fredrik Sjöshult blir först att motta "Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist".
Prischecken på 75 000 är belöningen för en lång rad avslöjanden.
- Det är väldigt hedrande att få ett pris till minne av en reporter som jag haft som förebild i alla år, säger Sjöshult.

FAKTA

Fredrik Sjöshult

Familj: Fru och ett barn
Ålder: 31
Bor: Växjö
Karriär: Tidningen Idag (1994), SR Kronoberg (1994-1996), Kvällsposten (1996-1999), Expressen (1999-2002), Strix (2003), Dagens Industri (2003-)

För bara en månad sen gjorde Fredrik Sjöshult sitt livs avslöjande i Dagens Industri - folkpartiets systematiska dataintrång mot socialdemokraterna. - Det är klart att avslöjandet om dataintrånget smäller väldigt högt. Men jag tyckte inte att det var viktigt för att det påverkade decimalen för folkpartiet i valet, utan för att det avslöjade en rutten kultur inom partierna, säger Sjöshult. Men priset är belöningen för en lång rad avslöjanden sen Sjöshult började som reporter i Stockholm 1999. - Det baseras inte på ett enskilt scoop. Och det gäller i högsta grad för Fredrik som inte bara avslöjade spionhärvan inom folkpartiet, utan haft avslöjanden om kungafamiljens investeringsbolag, Wallenbergs stiftelser och fortsättningen av Skandiaaffären, säger Expressens chefredaktör Otto Sjöberg.

"Delade med sig av kunskap"

Efter polismorden i Malexander 1999 kunde Sjöshult också avslöja kopplingen mellan morden och nynazismen - flera veckor innan polisens förundersökning blev offentlig. Fredrik Sjöshult har många minnen av Per Wendel sedan tiden på Expressen. - Ganska snart efter att jag kom till Expressen förstod jag vilken stor tillgång Pelle Wendel var för alla reportrar. Han delade med sig av sin kunskap och man lärde sig mycket av hans inställning, att skaffa ett brett kontaktnät och hans förmåga att aldrig ge sig, att inte vika ner sig i granskningar. - Det var det som gjorde honom så stor.
Juryns motivering:
"För ett brett och gediget journalistiskt arbete där han i Pelles anda med stor entusiasm ständigt hittar en egen nyhet genom att verkligen kolla en bra story."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!