Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan Björklund: Jag ska lämna som partiledare

Jan Björklund (L).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Jan Björklund (L).
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT
Jan Björklund (L).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jan Björklund (L).
Foto: SVEN LINDWALL
”Hej då Jan”, skriver Ebba Bush Thor på Twitter.
Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES

Jan Björklund kommer inte att ställa upp till omval som partiledare för Liberalerna.

Det bekräftar han själv på en pressträff på onsdagseftermiddagen.

Beskedet kommer sedan L backat kraftigt efter valet, samtidigt som förtroendet för partiledaren har rasat.

– Efter tolv år som partiledare är det dags att lämna stafettpinnen vidare, säger Jan Björklund om sin avgång.

Det interna missnöjet mot Björklund har varit stort under regeringsbildningen. Expressen har tidigare rapporterat att Jan Björklund mer eller mindre bara haft alternativen att bli minister eller att avgå att välja på, och för bara ett par veckor sedan stod det klart att han inte blir minister då L inte kom att ingå i regeringen. 

– Enda sättet för Jan att hålla sig kvar som partiledare är att bli minister. Han måste in i regeringen. Det har han vetat hela tiden, sade en källa med insyn till Expressen då. 

Enligt Di:s källor lämnar Jan Björklund för att föregå avgångskrav.

På pressträffen klockan 15 bekräftar Jan Björklund att han inte kommer ställa upp till omval.

– Efter tolv år som partiledare är det dags att lämna stafettpinnen vidare, säger Jan Björklund och fortsätter:

– Hade vi hamnat i regeringsställning hade jag varit kvar ytterligare något år, men jag hade inte heller då ställt upp i valet 2022.

Björklund: Regeringsavtalet ligger fast 

Han berättar att hösten varit krävande för Liberalerna och beskriver en splittrad väljarkår i vägvalet om regeringsbildningen. Däremot vill han inte uttala sig om vem han vill se som sin efterträdare.

Jan Björklund berättar för Expressen efter pressträffen hur Liberalerna ska vända partiets sviktande opinionssiffror.

– Det handlar om att genomföra januariavtalet som innehåller mycket liberala reformer. Än så länge har de inte genomförts än. Sedan handlar det om att, i dessa tider med högerextrema strömmar, att ta den debatten och verkligen stå upp för det liberala samhället.  

Avtalet mellan L, S, MP och C ligger enligt Björklund fast och kommer att genomföras med Liberalernas medverkan, oavsett vem som är partiledare.

– Liberalerna står bakom detta avtal så det ändras inte bara för att man byter partiledning. Nu kommer jag vara med en tid framöver och sätta i gång det, men det ska ju sen löpa i fyra år. 

På frågan om det finns någonting han ångrar svarar han:

– Ja, det gör det. Vi borde tidigare ha varit offensivare i integrationspolitiken. Jag tror vi var för svaga där och det har vi alla ett ansvar för. 

L-ledaren säger vidare att han tog beslutet efter valet. 

– Jag tog beslutet före valet. Efter tolv år är det lagom att runda av. När vi väl väljer den ena eller den andra vägen så kommer vi tappa en del väljarsympatier, säger han och fortsätter: 

– Skälet är att jag får väldigt mycket frågor hur jag ska göra och det beror på att jag suttit så länge. Då har jag två val och det ena är att ljuga, det andra är att säga sanningen.  

Jan Björklund (L).
Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund (L).
Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund (L).
Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund (L).
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Jan Björklund (L).
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Kraftig nedgång för L och Björklund

Liberalerna har haft en tung period efter valet då partiet fick 5,5 procent av rösterna.

I oktober låg partiets väljarstöd på 4,6 procent, enligt SVT/Novus mätning. Den siffran följdes av 3,7 procent i november, 3,9 i december och 3,4 i januari.

I SVT/Novus senaste mätning, som publiceras i sin helhet på torsdagen, är Liberalerna nere på 2,7 procent. Enligt Novus vd Torbjörn Sjöström är detta första gången det är statistiskt säkerställt att Liberalerna hamnar under riksdagsspärren på 4 procent, skriver Omni.

Även förtroendet för Jan Björklund har gått ner, enligt SVT/Novus mätning som gjordes sista veckan i januari. Bara 15 procent har förtroende för L-ledaren, vilket placerar honom på sjätte plats bland partiledarna. Ungefär ett halvår innan, augusti 2018, hade 24 procent förtroende för Björklund.

”Björklund har meddelat att han inte ställer upp”

Under en kort period låg ett pressmeddelande ute på flera av Liberalernas lokala hemsidor – där det bekräftades att Jan Björklund inte kommer att ställa upp för omval som partiledare på landsmötet i november.

”Jan Björklund har meddelat Liberalernas valberedning att han inte ställer upp för omval som partiledare på landsmötet i november. Det berättade han på en pressträff på onsdagseftermiddagen. Liberalernas valberedning kommer att återkomma med besked om hur processen kommer att se ut för val av ny partiledare”, stod det i det nu avpublicerade pressmeddelandet.

För att vända trenden behöver Liberalerna en efterträdare som kan förvalta Januariavtalet som slöts med S, C och MP, menar riksdagsledamoten Allan Widman. 

– När jag tittar på innehållet i januariavtalet så finns det väldigt stora borgerliga inslag, Vi behöver någon som kan förvalta det politiska arvet och se till att alla de saker som utlovats kommer infrias. Om det lyckats så tror jag väljarna kommer känna en viss generositet mot ett parti som förflyttat Sverige i en mer borgerlig riktning, säger han. 

– Den som efterträder Jan Björklund måste naturligtvis förvalta och hedra januariavtalet, fortsätter han. 

Allan Widman lyfter fram skolpolitiken som en stor framgång för Jan Björklund.

– Han har gjort väldigt mycket för Sverige. Han har styrt upp från flum och oreda i riktning mot kunskaper och betyg och studiero. 

Liberalerna i Ulricehamn publicerade under en kort stund ett pressmeddelande.

De pekas ut som efterträdare till Jan Björklund

Personer som spekulerats i att ta över efter Jan Björklund har varit den ekonomisk-politiska talespersonen Mats Persson (L), Liberalernas talesperson i integrationsfrågor Gulan Avci (L) och Johan Pehrsson (L). Ett namn som nämnts är också Nyamko Sabuni, som tidigare varit minister i regeringen Reinfeldt. Liberalerna i Vellinge föreslog henne att bli partiledare så sent som i augusti i år. 

Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala Nyhetsbyrån, säger att Björklunds avgång bäddar för en grundläggande ideologisk diskussion om Liberalernas framtid.

– I det här partiledarvalet finns frågan om vilken riktning partiet ska ta framöver. Jag tror att många i L önskar sig att man gör ett grundligt strategiarbete liknande det C gjorde för ett antal år sedan, där man frågar sig vilket parti man ska vara på två eller tre mandatperioders sikt, säger han.

Frågan om Liberalernas relation till Socialdemokraterna kommer enligt Dahl inte bli den viktigaste under den här tiden – men kommer dyka upp om partiets opinionssiffror fortsätter vara dåliga under sommaren och hösten. Som tänkbara efterträdare nämner han tidigare L-ministrarna Erik Ullenhag samt Nyamko Sabuni.

– Jag tror att de kandidater som inte varit direkt involverade i de här konflikterna som varit internt det senaste halvåret, kommer att ha en fördel. Personer som inte står tydligt med foten på ena eller andra sidan, utan som kan ena partiet. Det talar för personer som Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni, som inte varit direkt involverade. 

KD-ledaren Ebba Bush Thor har reagerat på Björklunds avgång via sin Twitter. 

”Hej då Jan”, skriver Ebba Bush Thor. 

I inlägget har hon även lagt till en musikalisk blinkning mot den tidigare allianskollegan.

https://twitter.com/BuschEbba/status/1093160230542864385

Moderaternas partiledare och tidigare allianskollegan Ulf Kristersson, tackar på instagram för Björklunds insatser i svensk politik: 

"Vi har som bekant inte alltid tyckt lika, men varit lika engagerade. Och som en av dina föregångare, Per Ahlmark, en gång sa: Lycka till!"


https://www.instagram.com/p/Bti1JbBBwOj/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=njbv6o8asnvr

Flera riksdagsledamöter har reagerat på nyheten om Jan Björklund.

”Ibland går det fort, beskedet är dock väntat. Jag vill önska Jan Björklund allt gott oavsett vad han kommer att göra”, skriver KD-ledamoten Magnus Jacobsson på Twitter.

https://twitter.com/magnusjacobsson/status/1093135251096981504

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Markus Wiechel skriver: 

”Om Björklund avgår som partiledare gör han naturligtvis L en stor tjänst. Det ändrar dock inte faktumet att L är ett opolitligt parti som dessutom krokat arm med S. Det var inte Björklund som gjorde det, det var L som parti”. 

https://twitter.com/MarkusWiechel/status/1093132686548496384

Den tidigare L-riksdagsledamoten Carl B Hamilton tackar partiledaren i ett inlägg på Twitter: "Stort tack till Jan Björklund! Han kommer alltid att kommas ihåg som den store moderna skolreformatorn i svensk politik, som gick före emot den skolpolitiska flumströmmen, fick rätt med kraven på  mer kunskap och ordning i skolan. Nu tycker nästan alla det. Bra betyg för Jan!"

https://twitter.com/CarlBHamilton3/status/1093145387991515136

Texten uppdateras. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.