Detur ställer in flygresor: ”finns behov av omstart”

Svenskarnas ilska mot charterbolaget Detur efter haveri i Turkiet
Resenärer tvingas vända hem efter att deras flyg till Europa har ställts in, skriver SVT Nyheter. Obs, genrebild.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / EXPERSSEN

Charterbolaget Detur ställer in flera resor och har hänvisat till ett ”behov av omstart”, skriver SVT Nyheter.

Nu meddelar Detur meddelar att de ställer in hela chartersäsongen. 

Under gårdagen berättade Expressen att svenska resenärer i Alanya vittnar om att de hotats med att kastas ut från sina hotellrum för att ägarna inte fått betalt av Detur.

I ett mejl till Expressen hävdar Detur att man redan betalt för hotellen och att det rör sig om en ”bluff” – samt bekräftar att bolaget håller på att ombildas.

Expressen har varit i kontakt med flera svenskar som befinner sig på turistorten Alanya i Turkiet och som uppger att de hotats med att bli utslängda från sina hotell om de inte betalar tusentals kronor för återstoden av sin vistelse. Boendet är redan betalt då resenärerna köpt ett paket genom Detur där resa och boende ingår, men enligt de turkiska hotellägarna har Detur inte betalat sin del.

Enligt gästerna möttes de av en lapp på dörren med budskapet.

Anledningen som angavs var att bolaget hade köpts upp av ett annat bolag, att betalningarna till hotellen var tillfälligt frysta och att gästerna därför skulle lägga ut pengar för att återbetalas senare.

Sedan Expressens artikel publicerades på torsdagsmorgonen har personer uppgett att de slängts ut från sina hotell alternativt lämnat självmant eftersom de vägrat att betala. 

Detur ställer in hela chartersäsongen

SVT Nyheter skriver samtidigt att Detur ställt in flera resor från Sverige. En buss i Sundsvall med 50 personer fick vända hem efter att bolaget ställt in resan och resenärer som skulle åkt från Göteborg till Kreta har informerats via mejl om att resan är inställd.

Också Expressen har varit i kontakt med en resenär som skulle till Turkiet i helgen, men som efter egna efterforskningar meddelats att såväl hotellbokningen som flyget har ställts in.

I ett mejl som Detur skickat ut till en resenär står det att ”det finns behov av en omstart för att säkerställa ett hälsosamt företag”, att bolaget ska få nytt kapital och att en omorganisation genomförs, enligt SVT.

På fredagen meddelar resebolaget att de stoppar all sin verksamhet för resten av året. Alla charterresor ställs in under säsongen 2022.

– Eftersom det handlar om förändringar i organisationen och i organisationens processer kommer produktions- och operativa aktiviteter tillfälligt pausas under en period. Resten av chartersäsongen 2022 kommer att ställas in, skriver bolaget i ett mejl till norska Børsen.

Detur: Inte vi bakom meddelandet

Expressen har sökt Detur sedan onsdagen via både telefon och mejl. Under natten till fredagen kommer svaret. I mejlet skriver Detur att det meddelande som delats ut till hotellgästerna om att de ska betala inte kommer från Detur och att det rör sig om en ”bluff”.

Detur hävdar att de redan betalt för hotellen och att gästerna inte bör betala. 

Samtidigt uppger Detur att bolaget håller på att ombildas, att man tillför nytt kapital och att resten av chartersäsongen kommer ställas in. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.