Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detta vet vi om tragedin vid julmarknaden

Minst tolv människor miste livet när en lastbil dundrade fram genom folkmassan.
Foto: Hermann Bredehorst / POLARIS

Tolv människor dödades och 48 personer skadades när en lastbil dundrade rakt in i folkmassan på en julmarknad i Berlin på måndagskvällen.

Polisen söker nu efter den misstänkte gärningsmannen, 24-årige tunisiske Anis Amrin, i hela Europa.

Här är vad vi vet om händelsen.

Full julmarknad

Julmarknaden vid Breitscheidplatz, nära Kurfüstendamm i Berlin, var full av folk när lastbilen brakade in i trängseln vid 20-tiden måndagen den 19 december.

Torpederade chanslösa offer

Ögonvittnen beskrev hur en svart Scania-lastbil med släckta strålkastare girade in över trottoaren och torpederade chanslösa människor bland julbodarna.

Körde rätt in i folkmassan

Lastbilen körde 50-80 meter rätt in i folkmassan. Ett stort antal personer mejades ner och människor i närheten rusade från platsen i panik.

Minst tolv dödade

Dödade och skadade fördes i ilfart till sjukhusen i Berlin. Tolv människor dödades och 48 skadades. Nio dog på plats medan tre avled på sjukhus.

Sannolik terrorattack

Polisen skrev efteråt på Twitter att dådet var en medveten handling och att det rör sig om en "sannolik terrorattack".

En död i hytten

En person hittades död i lastbilens förarhytt. Det visade sig vara den ordinarie chauffören, polske Lukasz Urban, som skjutits till döds efter att lastbilen kapats. Han tros ha försökt förhindra attacken in i det sista.

Greps – och släpptes

En 23-årig, asylsökande man från Pakistan greps kort efter dådet. Men efter ett knappt dygn släpptes han på grund av otillräckliga bevis. Polisen hade fel man.

Efterlyser tunisisk medborgare

Dagen efter att den 23-årige pakistaniern släpptes gick tyska medier ut med en ny misstänkt: den 24-årige tunisiern Anis Amri. Polisen har bekräftat att man söker honom och gått ut med en bild. Han uppges ha flera identiteter och kopplingar till IS.

Flera spår efter misstänkt terrorist

Enligt tyska medier har polisen hittat ID-handlingar, DNA-spår och fingeravtryck från Amri i och på lastbilen.

Inga svenskar bland offren

Svenska UD har inga uppgifter om att några svenskar dödades eller skadades i attacken. På onsdagen hade fortfarande inte alla dödsoffer identifierats.

Hotbilden mot Sverige oförändrad

Svenska Säkerhetspolisen, Säpo, uppger att hotbilden mot Sverige inte påverkas av händelsen i Berlin.

"Fruktansvärda händelser"

Statsminister Stefan Löfven var en av många politiker som reagerade direkt efter dådet. "Det som skett i kväll är fruktansvärda händelser", sa han i ett uttalande.

"Vi sörjer de döda"

Tysklands förbundskansler Angela Merkel utryckte på tisdagen bestörtning över dådet och sa att landet var i djup sorg. "Många ber för er", sa hon.

IS tar på sig dådet i Berlin

Terrororganisationen IS har tagit på sig dådet. Via sin propagandabyrå Amaq ska terrororganisationen ha meddelat att gärningsmannen är en "soldat för islamska staten".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.