En person ska ha avlidit och minst åtta personer förts till sjukhus. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNEn person ska ha avlidit och minst åtta personer förts till sjukhus. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En person ska ha avlidit och minst åtta personer förts till sjukhus.  Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det är ännu oklart vad som ligger bakom nattens händelse. Foto: TIM IRELAND / AP TT NYHETSBYRÅNDet är ännu oklart vad som ligger bakom nattens händelse. Foto: TIM IRELAND / AP TT NYHETSBYRÅN
Det är ännu oklart vad som ligger bakom nattens händelse.  Foto: TIM IRELAND / AP TT NYHETSBYRÅN

Detta vet vi om misstänkta attacken vid moské i London

Publicerad

En vit skåpbil körde sent på söndagskvällen rakt in i en folkmassa utanför en moské nära Finsbury Park i norra London.

En person ska ha avlidit och minst åtta personer förts till sjukhus – samtliga offer var muslimer.

Föraren av skåpbilen, som pekas ut som 47-årige Darren Osborne, har gripits och antiterrorpolis utreder händelsen som en terrorattack, enligt The Guardian.

Vad är det som har hänt utanför moskén?

Klockan 00.20, natten mot måndagen lokal tid, kom larm om att ett fordon, en vit skåpbil, kört rakt in bland in människor på Seven Sisters Road i norra London. Händelsen ska ha skett utanför Muslim Welfare House, som innehåller en moské och ett kulturcenter – inte vid Finsbury Park Mosque, som ligger cirka 300 meter därifrån. Ett ögonvittne berättar för BBC att hon sett en vit skåpbil stanna utanför moskén och att det såg ut som att den hade kört på flera personer som kommit ut från moskén efter en kvällsbön under högtiden ramadan. 

Hur många är döda och skadade?

Enligt Londonpolisen har en person avlidit efter händelsen. Dessutom har minst åtta personer förts till sjukhus. Skadeläget är ännu oklart. Samtliga offer är muslimer. 

På en pressträff efter nattens händelse gav en polistalesperson på måndagsmorgonen följande besked om de skadade personerna:

– Jag vet att åtminstone två är väldigt illa skadade. 

Enligt Londonpolisen har en person avlidit efter händelsen.Foto: TIM IRELAND / AP TT NYHETSBYRÅN

Vad ligger bakom händelsen i norra London?

Motivet är också oklart. Enligt vittnen ska det ha suttit tre personer i skåpbilen. Föraren av skåpbilen, som pekas ut som 47-årige Darren Osborne, har gripits. 

Terrorexperten Hans Brun befarar att det kan röra sig om en hämndattack:

– Det intressanta här är platsen, att det här är en av de mest kända moskéerna i London, säger han i Expressen TV.

Utreds händelsen som ett terrordåd?

Brittisk antiterrorpolis har kopplats in i utredningen och antiterrorpolisen utreder händelsen som en terrorattack, enligt The Guardian.

Brittisk antiterrorpolis har kopplats in i utredningen.Foto: JAMES GOURLEY/REX/SHUTTERSTOCK / JAMES GOURLEY/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Finns det några svenskar bland de döda och skadade?

Det har ännu inte kommit några rapporter om döda/skadade svenskar i samband nattens händelse. 

– UD har inga uppgifter om skadade svenskar, säger Victoria Bell på UD Press på måndagsmorgonen. 

Hur har den brittiska regeringen reagerat på händelsen?

Det har kommit ett första uttalande från Theresa May, där premiärministern uttrycker sina tankar, enligt BBC: 

– Det här är en fruktansvärd händelse. Alla mina tankar går till dem som har blivit skadade, deras närstående samt räddningstjänsten på plats, säger hon. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag