Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det här är vad vi vet om attacken i Nice

Så gick attacken i Nice till. Foto: Janetta Nyberg
Minst 84 personer har dödats och minst 100 personer har skadats i samband med attacken på strandpromenaden i Nice. Foto: Valery Hache / AFP

84 personer dog i attacken på strandpromenaden i Nice. Föraren har identifierats som fransk-tunisiske Mohamed Bouhlel.

Gärningsmannens hem har genomsökts och polisinsatser pågår i Nice.

Här är det vi vet om dådet.

Tidigare dåd

Frankrike har nyligen drabbats av attacker på offentliga platser som skördat många dödsoffer.

* 13 november 2015 dödades 130 personer och 350 skadades i en IS-planerad attack på ett flertal olika platser i Paris, bland annat nationalarenan Stade de France och konsertlokalen Bataclan.

* 7 januari 2015 dödades 12 personer och 11 skadades i en attack mot den franska satiritidningen Charlie Hebdo. Bland offren fanns fem av tidningens medarbetare och två poliser. Två dagar efteråt skedde ett gisslandrama i östra Paris där förövaren krävde attentatsmännen fria, fem personer dog.

* 22 mars 2016 dödades 35 människor och minst 200 skadades i attacker på Bryssels flygplats Zaventem samt i tunnelbanan. IS tog på sig ansvaret för dådet.

*14 juli 2016: En man kör en lastbil in i folkmassan på strandpromenaden i Nice. Hittills har 84 personer avlidit, tio av dem barn.

Attacken inträffade sent på torsdagskvällen i centrala Nice.

✓ Attacken skedde i närheten av hotellet Le Negresco på Promenade des Anglais vid strandpromenaden i Nice. Det första larmet om attacken kom vid 22.30-tiden på torsdagskvällen.

✓ Det handlar om en gärningsman som med lastbil som kört flera kilometer längs med strandpromenaden och kört över människor. Gärningsmannen har identifierats som 31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlel, en fransk-tunisisk medborgare bosatt i Nice, enligt lokaltidningen Nice Matin. Han är känd hos polisen sedan tidigare för våldsbrott. Under fredagseftermiddagen bekräftade myndigheter Mohamed Bouhlel identitet.

✓ Två stycken ID-kort ska ha hittats i bilen som gärningsmannen Mohamed Bouhlel körde. Bilder på ID-korten har publicerats.

✓ Polisen sökte under fredagsmorgonen igenom gärningsmannens hem och polisens bombgrupp har lokaliserat en misstänkt Volvo med sprängstoff samtidigt som två byggnader utrymdes i Nice.

✓ 84 personer dödades. 202 ska ha skadats. 10 barn uppges ha dödats i attacken.

✓ Enligt UD fanns inga svenskar bland de skadade eller dödade i attacken.

✓ Enligt de två största svenska resebolagen befinner sig 44 svenskar på resa i Nice. Totalt bor 30 000 svenskar i landet, många av dem i södra Frankrike. Expressen har pratat med flera av dem. UD avråder i nuläget inte från att resa till Frankrike. UD har ett journummer dit anhöriga kan vända sig 08-405 92 00.

Foto: Janetta Nyberg

✓ De stora svenska teleoperatörerna meddelar att de tar bort alla avgifter för samtal, sms och surf till och från Frankrike.

✓ Polisen har dagarna efter dådet gripit sammanlagt sju personer.

På söndagen kom också uppgifter om att Boulel ska ha besökt strandpromenaden i Nice med sin hyrda lastbil – två dagar före dådet.

Frankrikes premiärminister uppger att dådet kan kopplas till radikal islamism. IS tog också på sig dådet under lördagen.

Foto: Luca Bruno / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN