Nya avslöjandet i tre punkter
Motivet
Stig Engström rörde sig i Palme-fientliga miljöer, enligt både tidningen Filter och en granskning i boken "Nationens fiende" av Lars Larsson från 2016.
Stig Engström var aktiv inom moderaterna i Täby och umgicks i kretsar med överstar och diplomater med högeråsikter.
– Det kunde vara nån politisk debatt på tv och då ojade han sig över att ”Åh, nu är Palme på tv igen”, säger exfrun till Expressen.

Närstående berättar också för magasinet Filter:
– Han skulle aldrig kunna tänka sig att handla på Konsum. Och han var öppet Palme-fientlig i olika sammanhang.
Engström, med omvittnat dålig självförtroende och vilja att få bekräftelse, ska ha velat imponera på sina vänner:
– Inte för att jag tror att Stig sköt Palme. Men OM han skulle ha gjort det, så skulle det ha varit för att få en guldstjärna i kanten hos personer han ville vara duktig inför, säger en närstående till magasinet.
Det har tidigare också funnits spekulationer om att Engström hade kopplingar till Palmefientliga partiet EAP och Palmekritikerna på tidskriften Contra. Dessa uppgifter har dock inte kunnat styrkas, skriver Filter, medan Lars Larsson i boken "Nationens fiende" skriver att det finns "obekräftade uppgifter" om kopplingar men att inget tyder på att han varit medlem i dessa organisationer.
Vapenkunskapen
Magasinet Filter redovisar ett fynd från Krigsarkivet i Stockholm. Mellan sommaren 1957 och hösten 1960 jobbade Engström på Kungliga Armétygförvaltningen, numera känt som Försvarets materielverk.

Filter granskade åtta boxar med förteckningar över material om Armétygförvaltningen som fanns på Krigsarkivet. I en av boxarna fanns handlingar som rör pistolskytte och där fanns Engström samt uppgift om att han både och tränade och tävlade i pistolskytte. Samtidigt hävdar närstående att han, vad de vet, var ointresserad av vapen. Även till Expressen uppger ex-frun att hon inte kände till någon vapenkunskap hos Stig Engström.
– Dessa uppgifter om att han tävlat i att skjuta har jag aldrig hört talas om från honom och kan inte säga att det var så.
Uppgifter från Skatteverket visar dock att paret gifte sig 1968, flera år efter att Stig Engström ska ha varit verksam i Armétygförvaltningen och då ägnat sig åt pistolskytte.
Tidningen Filter uppger också att man utan resultat undersökt övriga skytteklubbar i Stockholmstrakten via arbetsplatser där han jobbat, men haft svårt att komma åt medlemsregister.

Vapentillgången
Enligt det nya avslöjandet hade Stig Engström tillgång till ett större vapenlager genom en nära vän och granne. Grannen hade militär bakgrund och hade i sin källare en stor vapensamling som omfattade gevär, bajonetter, ammunition, uniformer - och Magnumrevolvrar, den typ av revolver som tros ha använts vid mordet.

Vapensamlaren ska bland annat haft "amerikanska polisrevolvrar" som specialintresse, vilket pekar på den i USA vanligt förekommande kombinationen Magnumrevolver med metallbrytande ammunition - en kombination som kopplats till Palmemordet.
Vapensamlaren är avliden men dottern bekräftar pappans nära vänskap med Engström för Filter. Vapensamlaren ska själv ha haft en militär bakgrund och var officersutbildad hemvärnsman som ska ha haft en militär bakgrund i USA, berättar dottern för magasinet:
– Under perioden i USA var han fallskärmsjägare. Det var någon form av kadettutbildning. Amerikanerna frågade om han ville stanna, men då hade han kommit in på en utbildning i Sverige.
Filter publicerar bland annat en privat bild där delar av vapensamlingen syns.
---
Delar som talar emot Engström
Det finns även saker som talar emot Stig Engström som mördaren.
Ringer polisen själv
Engström ringde själv polisen dagen efter mordet och anmäldes sig som ett vittne. Han tar också kontakt med tidningar och tv med risk att, som eventuell mördare, identifieras som gärningsman. En mördare kan ha intresse av att inte på något sätt sammankopplas med mordet.
Saknas erkännande
Stig Engström är avliden sedan juni år 2000 och kommer därmed aldrig erkänna ett mord. Det skulle ställa enorma krav på teknisk bevisning som kan vara svår att hitta 32 år efter mordet.
Saknas teknisk bevisning
Det nya avslöjandet kopplar Engström till vapenkunnande och vapentillgång - men inte till ett vapen av rätt typ. Palmegruppen sägs granska detta men ännu saknas såvitt känt de avgörande pusselbitarna.
Saknas utpekande
Inget vittne har - trots signalement som tycks stämma in - pekat ut Engström som mördare. Detta trots att han synts på bilder i tidningar och tv, bland annat i klädseln från mordkvällen.