Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detta står på spel i valet i Österrike

Norbert Hofer, kandidaten för extremhögerns parti, kan i dag bli Österrikes president. Foto: Ronald Zak/AP/TT
Wien, dagen före ödesvalet.Foto: Magnus Falkehed

WIEN. Österrike är inte större än Sverige, men vad som trillar ur klockan fem i dag kan skaka om en hel kontinent och värld.

Frihandelsavtal, sanktioner mot Ryssland, migrationspolitik – allt kan ställas spets om österrikarna väljer Norbert Hofer, från Frihetliga partiet, FÖP.

– Jag är riktigt rädd. Den senaste tiden har folk blivit slagna på gatan och folk som förolämpas, säger Christine Franz, 24 år, som arbetar på en teater i centrala Wien.

Liksom de flesta inom kultursektorn är hon orolig för vad som kan komma om Norbert Hofer väljs till president. Han kommer från Frihetliga partiet, FÖP, ett parti som grundades på 1950-talet av före detta nazister – och sedan dess har partiet aldrig riktigt brutit med sitt förflutna.

Partiets ansvarige för kulturfrågor säger sig föra listor över vilka uttalanden olika kulturpersonligheter gör i medierna. Det uppfattades som ett illa dolt hot om framtida subventioner.

"Den senaste tiden har folk blivit slagna på gatan", säger Christine Franz, 24, som arbetar på en teater i Wien.Foto: Magnus Falkehed

Norbert Hofer vill deportera med militärflygplan

Samtidigt är det uppenbart att Österrike 2016 inte är på väg tillbaka till 1930-talet. Däremot så är samhället starkt polariserat. FÖP rider på ett sedan länge samlat missnöje mot en politisk klass där vänster- och högerpartier har delat på landet. Det handlar om allt från nomineringar av skolrektorer, till fördelning av allmännyttans bostäder.

Det har många österrikare fått nog av och kräver nu något rejält nytt. Det blev ändå en chock för landets gamla partier när de i presidentvalet hamnade bakom en Grön kandidat, Alexander Van der Bellen och FÖP:s Norbert Hofer.

 

LÄS MER: Valrysare kan avgöra hela Europas framtid

 

Norbert Hofer framstår både som en städad man i kostym – och som en man som skryter med att han har en nio millimeters Glockpistol:

”Liksom allt fler österrikare som känner sig osäkra, med alla utlänningar”.

De senare vill han helst deportera i militära flygplan.

Politiken som står på spel

Efter ett nästan jämnt race i våras (då Van der Bellen fick 31 000 fler röster) och en skandal om valkuvert som inte kunde klistras igen ordentligt, ska befolkningen om ett par timmar ha sagt sitt.

 

LÄS MER: Omröstning i Italien kan skaka eurozonen

 

Det kommer efter en valkampanj som har varit långt våldsammare än vad österrikarna är vana vid. Mycket står på spel – både för Österrike och för resten av världen.

Här är några punkter:

• Frihandelsavtalet, TTIP, mellan EU och USA. Förhandlingarna går redan trögt. En österrikisk president skulle kunna ta ifrån regeringen mandat att förhandla kring det. FÖP:s grundpelare är att de är emot globalisering och handel.

• Relationerna med Ryssland. Hofer väntas knappast kämpa för att hålla kvar sanktioner mot Ryssland efter deras aggression mot Ukraina.

• EU:s redan stapplande, och så kallade gemensamma, immigrationspolitik kommer att skjutas i sank. Hofer vill ha stängsel, inte flyktingkvoter.

• Skamproppen ryker. I Wien träffar man många som i dag tvekar att säga att de tänker rösta på FÖP. Nu håller det på att bli mainstream, speciellt efter Trumps seger i USA.

• Det får i sin tur en spridningseffekt, oavsett om Hofer hamnar strax under eller över 50-procentsgränsen. FÖP är en modell för Marine Le Pens Nationella fronten i Frankrike och Le Pen följer valet noga. I vår ska Frankrike, en av EU:s historiska grundpelare också gå till val.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.