Regeringens utredare föreslår en rad åtgärder för att råda bot på näthatet. Foto: COLOURBOXRegeringens utredare föreslår en rad åtgärder för att råda bot på näthatet. Foto: COLOURBOX
Regeringens utredare föreslår en rad åtgärder för att råda bot på näthatet.  Foto: COLOURBOX
Gudrun Antemar, regeringsens utredare. Foto: Peter Hoelstad/PressbildGudrun Antemar, regeringsens utredare. Foto: Peter Hoelstad/Pressbild

Gudrun Antemar, regeringsens utredare.

 Foto: Peter Hoelstad/Pressbild
Justiteminister Morgan Johansson. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBLJustiteminister Morgan Johansson. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL

Justiteminister Morgan Johansson.

 Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL

Detta innebär näthats-
förslagen i praktiken

Publicerad

Flera nya lagar och bestämmelser föreslås för att bekämpa näthatet.

I en debattartikel på DN Debatt berättar regeringens utredare Gudrun Antemar om några av förslagen.

Här är vad de innebär – i praktiken.

1. Hämndporr ska bestraffas

Personer som sprider bilder eller uppgifter som är skadliga för den som figurerar på bilden eller i uppgiften ska kunna straffas. Utredningen föreslår en ny straffbestämmelse som innebär att vissa typer av bilder eller uppgifter klassas som "olaga integritetsintrång".

"Bestämmelsen omfattar bilder eller uppgifter om sexualliv, hälsotillstånd, brottsoffer, personer i mycket utsatta situationer, nakenbilder eller liknande bilder eller uppgifter om någons privatliv", skriver utredaren Gudrun Antemar på DN Debatt.

Det gör att så kallad hämndporr, där sexfilmer sprids för att skada någon, som nu rubriceras som förtal kommer att lyda under den nya straffbestämmelsen.

2. Hot om bilder blir straffbart

Utredningen visar att det är vanligt att personer får hot om att integritetskränkande bilder eller uppgifter om en ska spridas. Därför föreslås att bestämmelsen om olaga hot utvidgas – så att även den här typen av hot blir straffbara. Den typen av hotelser kommer att kallas för hot mot någons frihet eller frid.

3. Skapare av hatsajter ska straffas

Bestämmelsen om ofredande ska utvidgas. Dels vill man att en person som skapar en hatsida ägnad åt att sprida kränkande uppgifter om en person ska kunna straffas under rubriceringen ofredande. Dels vill man att vissa enstaka hatiska och kränkande yttranden ska kunna straffas som ofredande.

"Till exempel ageranden mot en mycket utsatt person som går ut på att personen borde dö eller utsättas för ett allvarligt brott", skriver utredaren på DN Debatt.

4. Alla människor förtjänar respekt

Det är dags att modernisera bestämmelserna om förtal och förolämpningar, menar utredningen. En person som utpekar någon som brottslig eller lämnar andra skadliga uppgifter om någon ska kunna straffas.

"Vi föreslår att bestämmelserna om förtal och förolämpning moderniseras och tar sikte på den respekt för sin person som varje människa förtjänar", skriver utredaren.

5. Leverantörerna kan straffas

Den som står för en så kallad "elektronisk anslagstavla", det vill säga ett forum eller liknande, får utvidgat straffansvar. Det innebär att det ska bli enklare att straffa de som tillhandahåller möjligheten att skriva hat och hot offentligt på nätet.

"Av de skälen föreslår vi en begränsad utvidgning av tillhandahållarnas ansvar till meddelanden som uppenbart innebär olaga hot eller olaga integritetsintrång", skriver utredaren.

6. Utsatta för näthat ska få pengar

I dagsläget kan man få brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten för vissa brott som man blivit utsatt för. Utredningen föreslår att även grovt förtal ska ge ersättning till brottsoffer.

Det innebär till exempel att den som blivit utsatt för hämndporr kan få ersättning från staten för det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag