Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detta innebär misstroendeförklaring – så kan alliansen sparka Hultqvist

Försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Det här kan vara den största säkerhetsläckan sen Stig Bergling, för snart 40 år sedan, sa partiledare Jan Björklund (L), under alliansens pressträff.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Partiledarna för de fyra allianspartierna förklarade på en presskonferens på onsdagsmorgonen att de kommer att väcka en misstroendeförklaring mot tre socialdemokratiska ministrar.

Efter att statsminister ombildade regeringen 27 juli är det bara försvarsminister Peter Hultqvist som är kvar på sin post. 

Det här kommer att hända om Hultqvist ställs inför misstroendeförklaring.

Normalt öppnar inte riksdagen förrän den 12 september klockan 14. Men nu kräver ledarna för allianspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet gemensamt att tre socialdemokratiska ministrar ska tvingas avgå.

Det handlar om hur de skött den pågående IT-skandalen på Transportstyrelsen, där stora säkerhetsläckor pågått utan att statsministern, eller den berörda ministern informerats.


LÄS MER: IT-skandalen på Transportstyrelsen – det händer nu 


Enligt alliansen kände de tre ministrarna till de allvarliga bristerna i IT-säkerheten i nästan två år utan att agera.

Stefan Löfven ombildade regeringen – vad händer nu?

Inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson begärde att bli entledigade, vilket Löfven såg sig tvingad att acceptera.

Vilka val hade statsminister Stefan Löfven?

Han hade fyra val. Antingen kunde han utlysa extraval, han kunde avgå, han kunde sparka en eller flera ministrar, eller så kunde han låta bli att göra något alls.

Varför blev det inte extraval?

Löfven förklarade under pressträffen att han, under det rådande politiska läget, inte ville "kasta ut Sverige i ett kaos".

https://twitter.com/BuschEbba/status/890503582533005312https://twitter.com/jimmieakesson/status/890506879784415234

Vad händer med misstroendet mot Hultqvist?

Ebba Busch Thor, KD, och Jimmie Åkesson, SD, skriver båda på Twitter att de kommer att gå vidare med misstroendeförklaringen mot försvarsminister Hultqvist. Sedan gick hela Alliansen ut på sin hemsida och förklarade att de skulle gå vidare med misstroendeförklaringen.

Försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur går en misstroendeförklaring till i riksdagen?

Först måste riksdagen samlas. Varken Anna Kinberg Batra, M, Annie Lööf, C, Ebba Busch Thor, KD, eller Jan Björklund, L, vill vänta till mitten av september.

Då kan de med hjälp av Riksdagsordning 6 kapitlet 12 paragrafen kalla till ett extra sammanträde, vilket regeringen kan göra, eller om minst 115 ledamöter begär det. Eftersom allianspartierna har 140 platser i riksdagen och både Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och uttryck för att kräva misstroendevotum kan det bli ett extra riksdagsmöte. 

Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt säger:

– Vi lämnar öppet för en egen misstroendeförklaring, men vi kommer inte att rösta för att ställa tre ministrar till svars. Däremot är det möjligt att vi återkommer med ett misstroendevotum mot någon ansvarig minister.


LÄS MER: Alliansen väcker misstroendeförklaring 


För att en misstroendeförklaring och misstroendeomröstning ska äga rum krävs det att 35 riksdagsledamöter begär det. Det krävs en enkel majoritet, alltså 175 röster, för att en misstroendeförklaring ska gå igenom, skriver riksdagen på sin hemsida.

Skulle statsministern avsättas genom en misstroendeförklaring måste hela regeringen gå.


LÄS MER: 7 frågor och svar om it-skandalen på Transportstyrelsen 


När kan misstroendeförklaringen äga rum?

När väl riksdagens talman Urban Ahlin fått begäran om ett extra möte så ska det hållas inom tio dagar. Men ledamöterna måste få rimlig tid att inställa sig, vilket betyder nu i sommartid att det troligen inte kommer att ske under de närmaste dagarna.

Riksdagsordningen är tydlig när det gäller misstroendeförklaring. En sådan fråga ska alltid tas upp som första punkt på föredragningslistan. En regering kan alltså inte dra ut på misstroendeförklaringen genom att fylla dagordningen med andra frågor, om de inte lämnar ett förslag till ny statsminister. Då är det upp till riksdagens talman, Urban Ahlin, S, att besluta vilken fråga som kommer först. 

Stefan Löfven valde att behålla Peter Hultqvist som försvarsminister trots misstroendeförklaringen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Har det genomförts misstroendeförklaringar i Sverige tidigare?

Ja, det har skett sju gånger tidigare, ingen har lyckats. Skillnaden från tidigare år är att Sverige nu leds av en minoritetsregering och är betydligt mer känslig för misstroendeförklaringar.

Oktober 1980: Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommunisterna krävde statsminister Thorbjörn Fälldins, C, avgång på grund av den ekonomiska politiken. Röstades ned med 175–174.

Februari 1985: Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet ville avsätta utrikesminister Lennart Bodström, S, efter uttalande om ubåtskränkningar. Röstades ned med 182–160.

November 1996: Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna ställde misstroendeomröstning mot statsminister Göran Persson (S) om uttalande under ett Kinabesök. Röstades ned med 204–119 (16 avstod från att rösta).

Oktober 1998: Moderaterna ville sparka statsminister Göran Persson, S, för att han inte avgått efter valet. Röstades ned med 186–82 (74 avstod från att rösta).

Oktober 2002: Moderaterna krävde omröstning mot statsminister Göran Persson, S, för att tre veckor efter valet inte kommit överens om stöd från V och MP. Röstades ned med 174–158 (17 avstod från att rösta).

Januari 2015: Sverigedemokraterna krävde statsminister Stefan Löfvens, S, avgång i samband med regeringskrisen 2014 där han drog tillbaka sitt löfte om extraval. Röstades ned med 133–45 (155 avstod från att rösta).

Oktober 2015: Sverigedemokraterna krävde att finansminister Magdalena Andersson (S) skulle avgå. Röstades ned med 137–43 (120 avstod från att rösta).

LÄS MER: Expressens KG Bergström: Alliansen är inte död 

Urban Ahlin, S, riksdagens talman.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Har regeringen backat före en misstroendeförklaring?

Ja, det har hänt två gånger, skriver riksdagen. 1981 avgick den andra regeringen Fälldin för att slippa falla i en misstroendeförklaring. 1988 avgick justitieminister Anna-Greta Lejon i samband med Ebbe Carlsson-affären.

27 juli 2017 valde inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson att begära att bli entledigad, inför hotet att ställas inför misstroendeförklaring. Försvarsminister Peter Hultqvist valde att stanna. Efter att Johansson gått kommer Vänsterpartiet inte att kräva misstroendeförklaring:

https://twitter.com/jsjostedt/status/890203945716633602

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.