Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detta har hänt i skandalen runt Paolo Macchiarini

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Paolo Macchiarin var stjärnkirurg.
Foto: SVEN LINDWALL
Han arbetade på Karolinska institutet
Foto: LISA MATTISSON EXP

Paolo Macchiarini är kirurgen på Karolinska institutet som fick sparken. 

Alla hans patienter som fick hans konstgjorda luftstrupe inopererad avled.

Under en längre tid nu har hans forskningsmetoder och bakgrund ifrågasatts.

– Operationerna görs för att rädda patienternas liv, säger Macchiarini och Karolinska.

Hösten 2010: Macchiarini rekryteras till Karolinska institutet

Paolo Macchiarini rekryteras som gästprofessor och ska bedriva grundforskning inom medicin/stamcellsbiologi. Han anställs på deltid som överläkare och kirurg på Karolinska universitetssjukhuset, skriver Karolinska institutet i sin sammanfattning.

2011–2012: Macchiarini sätter in konstgjorda luftstrupar

Under 2011 och 2012 genomför Macchiarini tre transplantationer vid Karolinska universitetssjukhuset där patienterna för stamcellsbeklädda konstgjorda luftstrupar. 

Operationerna görs för att rädda patienternas liv. I november 2011 publicerar Macchiarini en artikel i ansedda läkartidningen The Lancet som beskriver den första operationen. Efter tre månader avlider den tredje patienten, de två andra lever.

2013: Försöken med konstgjorda luftstrupar stoppas

2013 stoppar Karolinska universitetssjukhuset Macchiarini och väljer att inte förlänga hans anställning som kirurg.

December 2013: Macchiarini opererar i Ryssland 

Macchiarini flyttar till Krasnodar i Ryssland där han ska operera patienter i forskningssyfte. Detta uppdrag har tidigare godkänts av hans institution på KI.

Januari 2014: Patienten dör

I januari 2014 avlider den första patient som fått ett artificiellt luftrör. 

Juli 2014: Macchiarini anklagas för fusk

Det är en belgisk forskare som anmäler Macchiarini för forskningsfusk. Ytterligare  anmälningar lämnas in av fyra läkare vid Karolinska universitetssjukhuset under juni, augusti och september 2014.


LÄS MER: Svider för Macchiarini – och Karolinska Institutet


I kritiken betonas att Macchiarini vetenskapliga artiklar målar ut en alltför ljus bild av verkligheten. Patienterna mår inte alls så bra som Macchiarini vill göra gällande. I augusti svarar Macchiarini på första anmälan.

Bengt Gerdin professor Emeritus.
Foto: ERIK GUSTAFSON

November 2014: Macchiarini hårdgranskas

Karolinska institutet ger Bengt Gerdin, professor emeritus vid Uppsala universitet, i uppdrag att som sakkunnig granska materialet i ärendet. 

April 2015: "Inget fusk"

Karolinska institutet bedömer efter flera svarsrundor att Macchiarini inte gjort sig skyldig till forskningsfusk enligt den anmälan som lämnades av den belgiske forskaren.

Maj 2015: "Macchiarini har fuskat"

Bengt Gerdin överlämnar sitt yttrande på anmälan från de fyra läkarna på KI. Där visar det sig att Macchiarini verkligen gjort sig skyldig till forskningsfusk. I juni svarar Macchiarini på Gerdins yttrande.

Augusti 2015: Inget fusk – men dålig kvalitet

I augusti 2015 sammanfattar Karolinska institutet och ger bedömningen att Paolo Macchiarini inte gjort sig skyldig till forskningsfusk. Däremot säger de att "hans forskning inte uppfyllt KI:s och vetenskapssamhällets högt ställda krav på kvalitet."

November 2015: Gästprofessuren avslutas

Macchiarinis gästprofessur vid Karolinska institutet avslutas. Han får dock vara kvar som forskare i ytterligare ett år.

Paolo Macchiarini avslöjas i Vanity Fair.
Foto: SVEN LINDWALL

Januari 2016: Taket rasar in på Macchiarini

I januari 2016 publicerar tidningen Vanity Fair en artikel om Paolo Macchiarini som fullständigt pulvriserar hans rykte. Macchiarini ska ha förfalskat sitt cv och skrivit upp sin betydelse på de universitet han varit på. Exempelvis skrev Macchiarini att han varit assisterande professor i två år i Pisa 1991-1992, när han i själva verket hade en lärartjänst under fyra månader de två åren. 

Artikeln tar fasta på hans relation med tv-producenten Benita Alexander som under arbetet med en dokumentär om Macchiarini blev förälskad i honom. På juldagen 2013 friade han till henne och målade ut ett sagobröllop i Rom den 11 juli 2015 där vigseln skulle göras av påven Franciskus och att några av Macchiarinis patienter skulle komma, men cokså Bill och Hillary Clinton, Japans kejsare Akihito och dåvarande USA:s president Barack Obama. Jo, även Ryssland president Vladimir Putin skulle komma. Musiken skulle världstenoren Andrea Bocelli stå för.

Vad han däremot inte berättade var att Macchiarini var gift sedan 30 år tillbaka.

När en vän till Benita Alexander påpekade att påven skulle vara i Sydamerika samtidigt som bröllopet ägde rum, anlitade hon en privatdetektiv. Kort därefter bröt hon förlovningen.

– Det var inte en kille jag plockade upp i en bar, utan en världsberömd kirurg. Att han skulle hitta på allting var helt overkligt, sa Benita Alexander till New York Post.

13, 20 och 27 januari 2016: SVT-dokumentären sänds

När sedan SVT sänder dokumentärserien "Experimentet" får svenska tv-tittare se hur patienter dör efter Macchiarinis mänskliga experiment. Omvärlden reagerar med kraft.

1 februari 2016: KI:s första granskning klar

KI granskar Macchiarinis cv och upptäcker flera felaktigheter. Dock inte så allvarliga att det motiverar avsked. Men undersökningen fortsätter. 4 februari meddelas att Macchiarinis anställning inte förlängs. Samma dag startar granskningen av Karolinska institutets hantering av hela ärendet.

22 februari 2016: Hotas av avsked

Efter många turer på Karolinska institutet där bland annat rektorn avgått meddelar KI Macchiarini att de överväger att avskeda honom.

26 februari 2016: Fusk med djurförsöken

En expertgrupp kommer fram till att Macchiarini fuskat med de djurförsök som föregått operationerna på patienterna. Bland annat ska försöksdjuren fått konstgjorda matstrupar, inte luftrör.

Mars 2016: Macchiarinis artiklar granskas

De sju vetenskapliga artiklar som tidigare granskats av professor Bengt Gerdin, och som friats från forskningsfusk av tidigare rektor Anders Hamsten ska granskas av expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden, CEPN.

23 mars 2016: Macchiarini sparkas

Personalansvarsnämnden sparkar Paolo Macchiarini från sin anställning som forskare vid KI. 

22 juni 2016: Grovt vållande till annans död

Åklagare delger Paolo Macchiarini misstanke om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Under sommaren fortsätter rapporterna att dugga tätt och forskningsfusk och oklarheter runt djurexperimenten.

Sten Heckscher presenterar utredningen om hur Karolinska institutet hanterat turerna kring Paolo Macchiarini.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

31 augusti 2016 Kritik mot Karolinska universitetssjukhuset

Kjell Asplunds utredning ”Fallet Macchiarini” riktar skarp kritik mot Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet. Ett par dagar senare överlämnar Sten Heckscher sin utredning  ”Karolinska Institutet och Macchiarini-ärendet". KI kritiseras för rekryteringen av Macchiarini och att hans anställning förlängdes.


TV: Nämnden: Paolo Macchiarini fuskade i sin forskning


30 september 2017: Undermålig kvalitet

Rapporten om Macchiarinis djurförsök är klar. Den visar att ansvaret brustit och att styrningen och kvaliteten på djurverksamheten har varit undermålig. Detta har fått allvarliga konsekvenser för djurskyddet.

12 oktober 2017: Förundersökningen läggs ner

Åklagarmyndigheten beslutar att lägga ner förundersökningar mot Paolo Macchiarini som gällde grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Macchiarini fortsätter att försvara ingreppen. 

− Vi har kommit fram till att det har varit oaktsamt att genomföra fyra av de fem operationerna eftersom kirurgen utförde operationerna med syntetiska luftstrupar i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Men, vi har inte funnit att brott går att styrka. Den medicinska expertisen är inte enig om vad man borde ha gjort för de svårt sjuka målsägandena, vilket försvårar bevisläget, sa kammaråklagare Jennie Nordin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.