Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detta har hänt i Saudiaffären

6 mars

Ekoredaktionen avslöjar FOI:s planer på stöd till bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien. För att göra affären mindre politiskt känslig bildar FOI 2009 bulvanbolaget SSTI. Vd blev en högt uppsatt FOI-anställd. Generaldirektör Jan-Olof Lind förnekar kännedom om SSTI, trots att han i brev till försvarsdepartementet anhållit om tillstånd för FOI att agera konsult åt SSTI.

7 mars

Lind intervjuas i Aktuellt och uppger att det var han själv som stoppade upplägget med SSTI 2010.

9 mars

Försvarsminister Sten Tolgfors skyller FOI för att "strulat till" relationerna med Saudiarabien genom att lova dem mer än vad FOI kan hålla. FOI får i uppdrag av Tolgfors att reda ut hur SSTI bildades.

15 mars

Konstitutionsutskottet beslutar inleda granskning. Utfrågningar tidigast i höst.

20 mars

Expressen avslöjar att handelsminister Ewa Björling (M) har försökt att sälja in ett avancerat svenskt övervakningssystem till diktaturen. Ett mycket insmickrande brev från handelsministern till den saudiarabiske inrikesministern, Mohammed Nayef, skickades 2009 där ministern också bifogade ett avtalsförslag. Det blev dock aldrig någon affär då Saudia- rabien drog sig ur.

FOI anmäler misstanke om brott mot offentlighets- och sekretesslagen till justitiekanslern (JK). Myndigheten vill pröva om någon brutit sekretesskraven när Ekot fått dokument som omfattas av utrikessekretess.

21 mars

Expressen avslöjar att saudier fick besöka en hemlig svensk bunker. En delegation från Saudiarabien besökte 2009 Försvarsmaktens topphemliga stridsledningscentral i Bålsta utanför Stockholm.

"Du och jag får absolut inte komma in där, men de släpptes in. Helt otroligt", sa en källa inom Försvarsmakten till Expressen.

22 mars

FOI uppger att polisanmälan gjorts efter granskningen av SSTI. Åklagare har beslutat om förundersökning. Ett par medarbetare på FOI omplaceras. Vilken typ av brott som misstänks avslöjas inte.

26 mars

JK inleder utredning om sekretessbrott.

27 mars

Uppgifter från Ekoredaktionen om att Must finansierat starten av SSTI.

28 mars

Försvarsdepartementet dementerar uppgifter om att det försökt skydda Sten Tolgfors genom att undvika att diarieföra dokument om affären.

29 mars

Tolgfors avgår.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.