Detta har hänt i Paris sedan i onsdags

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vid 13.30-tiden på fredagen kom uppgifter om ytterligare ett gisslandrama i en judisk butik i Paris.

Den dramatiska jakten på de terrormisstänkta bröderna fick ett våldsamt slut.

Två gisslansituationer utspelade sig samtidigt på olika platser.

Vid 17.30-tiden sköts de misstänkta gärningsmännen ihjäl av insatsstyrkor.

Detta har hänt sedan terrorattacken i Paris inträffade på onsdagen.

Här kan du följa Expressens liverapportering.

Onsdag 7 januari

■ Vid lunchtid kom tre beväpnade gärningsmän till den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris.

■ Tidningen hade vid klockan 10 ett av sina veckomöten och det var ovanligt mycket folk på redaktionen.

■ En av tidningens tecknare, Corinne Rey, var på väg från redaktionen till förskolan för att hämta sin dotter. Då mötte hon terroristerna i dörren. Hon berättade för tidningen Humanité om hur hon tvingades släppa in de beväpnade männen och hur hon såg dem skjuta ihjäl hennes vänner och kolleger på Charlie Hebdo.

■ När attacken var över hade tolv personer skjutits ihjäl. Offer i attacken blev nio redaktionella medarbetare, en vaktmästare och två poliser. Bland de döda redaktionella medarbetarna fanns flera kända tecknare: Chefredaktören Stéphane Charbonnier, 47, Jean Cabut, 76, Georges Wolinski, 80, Bernard Verlhac, 57 och Philippe Honoré, 73, som var medarbetare på Expressen under 1980-talet.

■ Under attacken ska gärningsmännen ha ropat: "Vi har hämnats profeten".

■ 3 000 poliser sattes in i jakten på gärningsmännen och säkerhetsnivån i Paris höjdes till högsta möjliga.

■ På eftermiddagen hittades den svarta flyktbilen övergiven.

■ Efter en massiv polisjakt kunde polisen vid 23-tiden gripa en av de tre. 18-årige Mourad Hamydvid överlämnade sig själv.

■ Senare släppte polisen bilder på de två andra misstänkta. Bröderna Cherif och Said Kouachi, 32 och 34 år gamla.

■ Under natten till torsdag frihetsberövades sju personer med anknytning till bröderna.

■ 100 000-tals personer samlades runtom i Frankrike för att manifestera mot terrordådet.


Torsdag 8 januari

■ På förmiddagen kommer uppgifter om att två män rånat en bensinmack 20 mil norr om Paris. Ägaren av macken uppger för polisen att männen såg ut som de två efterlysta bröderna.

88 000 poliser sattes in i jakten för att hitta bröderna.

■ Den franska polisen fortsatte jakten på flera håll i regionen Aisne. I anslutning till flera vägar norr om Paris sattes polisspärrar upp.

En poliskvinna skjuts till döds i Paris. Först tros skjutningen inte ha något med dådet mot tidningen Charlie Hebdos att göra.


Fredag 9 januari

■ På förmiddagen ska skott ha avfyrats vid en biljakt nordöst om Paris, i området där jakten på de misstänkta gärningsmännen pågår, uppger nyhetsbyrån AFP.

■ Enligt radiokanalen RTL ska två personer ha tagits som gisslan i ett industriområde, nordost om Paris, efter att gisslantagarna ska ha stulit en bil i det närliggande samhället Montagny-Sainte-Félicité. Enligt RTL är gisslantagarna sannolikt bröderna Kouachi.

■ Enligt tv-kanalen Itelé ska förhandlingar ha inletts mellan polis och gisslantagarna, skriver Le Figaro

■ Polisen omringade byggnaderna och placerade krypskyttar på taken, enligt tidningen Le Figaro.

Hans Brun är forskare vid Försvarshögskolan med inriktning på kontraterrorism. Enligt honom finns det sannolikt bara en målsättning med hela den här aktionen.

■ Terrorism är kommunikation och marknadsföring, det är vad det handlar om. De vill få sitt budskap spritt, säger han till expressen.se

I det läge som är just nu väntar polisen ut gärningsmännen.

■ Vad man gör är att man fryser läget, man ser till att ingen kommer in och att ingen kommer ut. Man upprättar någon typ av kommunikation med varandra. Det kan vara via telefon eller stå och prata genom ett fönster, dörr eller dörrspringa.  De vill köpa sig tid och trötta ut gärningsmännen och det övergripande målet är att rädda människoliv. Ju längre tiden går desto mer trötta kommer gärningsmännen att bli.

■ Vid 13.30-tiden kommer uppgifter om ytterligare ett gisslandrama som pågår i en judisk butik i Paris. Den beväpnade mannen tros vara den som sköt ihjäl en polis på torsdagen, skriver AFP. En person har skadats i skottlossning, uppger en poliskälla. En kvinna och ett barn är gisslan, enligt RTL.

■ Polisen släpper namn och bild på en man och en kvinna som ligger bakom gisslandramat i butiken. Hayat Boumeddiene, 26, och Amedy Coulibaly, 32, misstänks ha koppling till bröderna Said och Cherif Kouachi

■ Amedy Coulibaly begär att insatsstyrkan stoppar operationen i Dammartin-en-Goële och släpper bröderna Kouachi, rapporterar franska medier. Om han inte får gehör för sina krav dödar han sin gisslan.

■ Vid 17-tiden lämnade de båda bröderna Kouachi byggnaden och besköt polisen. Polisen besvarade elden och bröderna dödades enligt tidningen Le Figaro.

■ Samtidigt stormade polisen in i butiken där Amedy Coulibaly höll flera personer som gisslan. Amedy Coulibaly dödades och enligt nyhetsbyrån Reuters uppger en källa att minst fyra personer som hölls som gisslan i butiken är döda.

■ De fyra döda bekräftades på lördagen av judiska institutionen Crif vara fyra judiska män: Yohan Cohen, 22, Yoav Hattab, 21, Philippe Braham, som ska vara i fyrtioårsåldern, och François-Michel Saada, som är i sextioårsåldern.

■ Hayat Boumeddiene, som var gift med Amedy Coulibaly, och är misstänkt för medhjälp till mordet på den kvinnliga trafikpolisen rapporterades på fredagen fortfarande vara på flykt.

■ Medarbetarna på tidningen Charlie Hebdo höll på fredagen ett första redaktionsmöte efter attacken.


Lördag 10 januari

■ På lördagen kom uppgifter om att Hayat Boumeddine lämnat Frankrike innan terrordåden ägde rum. Enligt en tjänsteman vid turkiska underrättelsetjänsten ska hon ha flugit till Istanbul den tredje januari och setts i en turkisk stad när gränsen till Syrien innan hon försvann. Flera uppgifter gör gällande att hon skulle ha korsat gränsen och befinna sig inne i Syrien.

■ På lördagen höll familjen till en av poliserna som dog i attacken mot tidningen Charlie Hebdo presskonferens. Polisens bror vädjade till folket att inte blanda ihop muslimer och extremister.

■ Sent på lördagskvällen mottog franska nyhetsbyrån AFP ett uttalande från terroristen Amedy Coulibalys familj. Mamman och systern skriver att de uttrycker sitt djupa deltagande till offrens familjer och fördömer attacken.


Söndag 11 januari

■ Vid 02.30 natten mot söndag attackerades den tyska tidningen Hamburger Morgenpost. Stenar och ett brinnande objekt kastades in genom fönstret. Tidningen publicerade Charlie Hebdos teckningar föreställande profeten Muhammed.

■ På söndagsförmiddagen spreds en film där terroristen Amed Coulibaly berättar om anledningen till attacken.

■ På eftermiddagen kom uppgifter om att Amedy Coulibaly kopplas till en tredje skjutning i Paris. Samma dag som satirtidningen attackerades sköts en joggare i en förort till Paris och Coulibaly pekas ut som gärningsman.

■ Över en miljon människor deltog i en massmanifestation i Paris för frihet och för att hedra offren i de senaste dagarnas attentat. Det har hållits manifestationer i flera städer i världen. På Sergels torg i Stockholm samlades tusentals människor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.