Detta har hänt i mejlskandalen

Publicerad
Uppdaterad

Onsdag 22 februari

 • TV4:s Nyheterna avslöjar att en kampanj med smutskastande mejl mot moderatledaren Fredrik Reinfeldt spårats till socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm. I mejlen, som skickats till journalister och insändarsidor, påstås bland annat att moderatledaren fifflar och har anlitat svart arbetskraft.

  Torsdag 23 februari

 • Socialdemokraterna medger att mejlen kommer från partihögkvarteret. Enligt s är den misstänkte mejlaren inte en person som jobbat nära partiledningen. Moderaterna polisanmäler mejlaren.

  Fredag 24 februari

 • Den högt uppsatte tjänstemannen Mats Lindström berättar att det är han som ligger bakom kampanjen. Han säger sig ha varit ensam om att skriva mejlen, ber om ursäkt och säger upp sig. Statsminister Göran Persson kontaktar Reinfeldt och ber om ursäkt.

  Lördag 25 februari

 • Moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin säger att han tror att fler är inblandade i skandalen

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag