Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detta har hänt i korruptionshärvan

Den 1 december 2006 flyttar Mikael Sackléen och hans hustru in en flygel på 1630-talsslottet Rosersberg vid Mälaren norr om Stockholm.
Foto: / KUNGL. HUSGERÅDSKAMMAREN (FOTO: ALEXIS DAFLOS)

Statens fastighetsverk fastighetschef Mikael Sackléen är anhållen misstänkt för grovt tagande av muta och grov trolöshet mot huvudman.

I "Kalla fakta" i TV4 avslöjades flera graverande detaljer om fastighetschefen.

Den 1 december 2006 flyttar Mikael Sackléen och hans hustru in en flygel på 1630-talsslottet Rosersberg vid Mälaren norr om Stockholm. Slottet är ett av landets mest välbevarade och ägs av staten. Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar det och en rad andra slott, kyrkor, residens, museer och teatrar spritt över en sjundedel av Sveriges yta.

Sackléen börjar direkt efter inflyttningen att renovera utvalda delar av slottet. Som chef var han med och fattade det beslutet.


■ Arkitekt anlitas


En slottsarkitekt anlitas. Och ett oerhört lönsamt samarbete med byggföretaget RCB inleds och pågår i tio år, fram till 2016.

Budgeten för renoveringen sätts till 770 000 kronor. Av skattebetalarnas pengar, rapporterar "Kalla fakta".


■ Bastu byggs


Det byggnadsminnesmärkta slottet, där kung Karl XIV Johan en gång bodde, och där paret Sackléen gör det bekvämt för sig, utrustas med en bastu och ett relaxrum i källaren, rapporterar "Kalla fakta".


■ Släktingar flyttar in


I början av 2007 flyttar en nära släkting till Mikael Sackléen in i en bostad på slottsområdet. Sedan flyttar vänner, deras barn och bekanta in också. De bor ännu, eller har bott, på slottsområdet, rapporterar "Kalla fakta".


■ Öl, vin och sprit försvinner


2008 försvinner öl, vin och sprit för mer än 50 000 kronor från ett förråd på slottet. Det uppger Rein Lallo, som är styrelseordförande för slottsrestaurangen Tre Rosor, för Kalla Fakta.

 Mikael Sackléen ska ha ertappats med att flytta "kartongvis med starksprit" från förrådet i källaren till köksflygeln där han bodde. "En besvärlig situation" uppstod då, rapporterar "Kalla fakta".


■ Skattebetalarna stod för miljonrenovering


Sackléen, som ansvarade för de tre slotten Rosersberg, Gripsholm och Strömsholm, anklagas för att i samröre med byggföretaget RCB, ha fuskat med en rad upphandlingar. På ett vindsutrymme i Rosersbergs slott ska det ha funnits hundratals fakturor för miljontals kronor skickade från RCB till Fastighetsverket. Men fakturorna saknar underlag för vilka tjänster som utförts.

Skattebetalarna ska ha fått betala tiotals miljoner kronor.

2008 försvinner öl, vin och sprit för mer än 50 000 kronor från ett förråd på slottet. Det uppger Rein Lallo, som är styrelseordförande för slottsrestaurangen Tre Rosor, för Kalla Fakta.
Foto: Samuel Ahlin

Byggföretaget RCB har kunnat få alla uppdrag genom att Mikael Sackléen i förväg avslöjat konkurrerande byggföretags storlek på sina offerter vilket gjort det möjligt för RCB att lägga sig under buden och vinna kontrakten.

Med en lägre timpenning än konkurrenternas har man kunnat ordna fram gynnsamma ramavtal.

Mikael Sackléens fru jobbar på byggföretaget RCB och har hand om fakturorna som sedan skickas till hennes make.

Exempel på renoveringar som RCB utfört på Rosersbergs slott:

■ 2014. Bergvärmeanläggning till en beräknad kostnad på max en halv miljoner kronor. Skattebetalarnas nota: över en miljon kronor.

■ Trädäck på 150 kvm för max 200 000 kronor. Fakturans belopp: mer än en miljon kronor.

Sambandet mellan det att RCB och andra hantverkarfirmor begärt väl tilltagna summor, och att Fastighetsverket godkänt det, är att Mikael Sackléen själv ägt flera fastigheter via sitt privata bolag.

Han ska ha låtit installera en bergvärmeanläggning och trädäck i en fastighet i Roslagen som han sedan sålt. Renoveringen gjordes av SFV:s entreprenörer, enligt handlingar från Norrtälje kommun och av folk med god insyn i RCB.

Sackléen påstås ha låtit staten betala renoveringen av hans hus i Roslagen via RCB, rapporterar "Kalla fakta".


■ Försvunna möbler


En lista avslöjar att hundratals värdefulla möbler försvunnit från Rosersbergs slott. Möbler som ska ha flyttats till hans privata sommarhus i den finska skärgården. Enligt RCB, som tillsammans med underentreprenörer, byggde huset i Finland, har staten fått betala kalaset, rapporterar "Kalla fakta".


■ Fakturor saknade underlag


Sackléen ska också ha krävt hantverkare på pengar för att få uppdrag av Fastighetsverket. RCB ska ha betalat tio procent till Sackléens bolag Kultur, Bygg och förvaltning (KBF). Den summan upges 2013 vara på 281 000 kronor per månad.

Statens fastighetsverk fastighetschef Mikael Sackléen ska ha krävt hantverkare på pengar för att få uppdrag av fastighetsverket.

Mellan 2012 och 2016 skickar RCB fakturor på omkring 76 miljoner kronor till Fastighetsverket. Enligt regelverket ska fakturorna vara detaljerade så att man kan granska vilka jobb som har utförts. Men ett stort antal fakturor saknar underlag helt.

RCB utförde en renovering åt Tullverket 2012. Ett arbete som uppskattats till 1,5-2 miljoner kronor, men som landade på 10,9 miljoner kronor.

RCB har debiterat för alldeles för många jobbtimmar. En av hantverkarna som ska ha anlitats 2012 för 14 timmars jobb på Tullverkets hus plus 30 timmar på Strömsholms slott. Men den i fakturan namngivna hantverkaren avled 2011, rapporterar "Kalla fakta".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.