Detta har hänt i konflikten om Gui Minhais pris

Så försvann bokförläggaren Gui Minhai i Kina.
Gui Minhai sitter fängslad i Kina sedan januari 2018.

Kulturministern hotas av kinesiska ambassadören att bli portad från Kina – men hur hamnade vi här?

Expressen reder ut vad som hänt i konflikten mellan Kina och Sverige gällande Gui Minhais tilldelade pris. 

Gui Minhai tilldelas Tuchulskypriset

Den 4 november presenterar Svenska PEN, en ideell förening som värnar det fria ordet,  att förläggaren Gui Minhai tilldelas årets Tuchulskypris. Priset delas ut varje år till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. 

Den svenskkinesiske förläggaren Gui drev tidigare ett förlag och en bokhandel i Hongkong. Sedan januari 2018 har han suttit fängslad i Kina utan rättegång, misstänkt för att ha röjt kinesiska statshemligheter.

Den som ska dela ut priset till Gui fredagen 15 november är kulturminister Amanda Lind. 

Gui Minhai försvann från lägenheten för fyra år sedan

Den 17 oktober 2015 sågs den svenska förläggaren Gui Minahi lämna sin semesterlägenhet i Thailand. Han försvann sedan i en bil med en okänd kinesisktalande man. Enligt SVT kontaktar han senare fastighetsägaren och ber dem släppa in fyra män som försöker ta med sig hans dator.


I januari 2016 gjorde Gui Minhai, i kinesisk television, ett ”erkännande” om ett 13 år gammalt påstått brott. Enligt versionen han uppgav hade han frivilligt lämnat in sig till kinesiska myndigheter för att ta sitt straff för en bilolycka 2003.


Efter att ha avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för det påstådda brottet släpptes han men greps igen, nu misstänkt för att ha röjt kinesiska statshemligheter utomlands, enligt Kinas myndigheter.

Hans dotter Angela Gui har talar i den amerikanska kongressen och bett om hjälp för att få sin pappa fri.

Kinas ilska mot utdelningen

Kina reagerar kraftigt på prisutdelningen till Gui Minhai. Den 7 november skriver den kinesiska ambassaden i Sverige på sin hemsida att personerna bakom ”denna fars” kommer att drabbas av ”konsekvenser”. 

Utrikesminister Ann Linde sa då att UD talat med ambassadören om formuleringarna. 

– Det är givetvis allvarliga uttalanden. UD har framfört till ambassaden att yttrandefrihet råder i Sverige, sade utrikesminister Ann Linde då.

– Svensk yttrandefrihet garanterar Svenska PEN rätten att fritt och utan påverkan tilldela priset till vem de önskar.

Kinesiska ambassadören Gui Congyou säger att 1,6 miljarder kineser är arga över Sveriges agerande.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

En vecka senare, den 14 november, publicerar ambassaden en transkriberad intervju med Sveriges Radio och ambassadören Gui Congyou. Där utvecklar ambassadören vad han menar med konsekvenser. 

– För det första kommer bilden av Sverige bland 1,4 miljarder kineser att skadas. För det andra kommer de normala utbytena och samarbetet att försvåras allvarligt. Du är smart nog att förstå vad jag menar med ”konsekvenser”.

Ambassadören säger vidare:

– En del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna efter att ha sårat det kinesiska folkets känslor och den kinesiska sidans intressen.

Sveriges svar på hotet 

Uttalandena i intervjun väcker stor uppmärksamhet. Stefan Löfven säger till SVT att det är självklart att kulturministern ska dela ut priset. 

– Vi tänker inte falla för den här typen av hot. Aldrig. Vi har yttrandefrihet i Sverige och det är det som gäller, punkt. 

Kulturminister Amanda Lind och utrikesminister Ann Linde har samma hållning.

Journalisten och debattören Kurdo Baksi menar att den kinesiske ambassadören bör förklaras persona non grata och därefter utvisas. 

Priset delas ut 

På kvällen den 15 november står kulturminister Amanda Lind på scenen på Sven Harrys konstmuseum för att dela ut priset till Gui Minhai. Bredvid henne står en tom stol för att symbolisera hans frånvaro. 

Kulturminister Amanda Lind och den tomma stolen under prisceremonin.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter ceremonin säger hon till Expressen att hon förutsätter att Kina respekterar yttrandefriheten.

– Det är något som får stå för Kinas ambassadör. Vi har varit oerhört tydliga med att yttrandefrihet råder i Sverige. Vi förutsätter att Kina och Kinas ambassadör respekterar detta. För mig har det varit fullständigt självklart att vara här och dela ut priset.

Kina: ”1,4 miljarder kineser är arga”

Senare under kvällen, efter prisutdelningen, publiceras ett nytt uttalande på den kinesiska ambassadens hemsida. Där kallas återigen prisutdelningen en ”politisk fars” och kulturministerns närvaro för ”ett allvarligt misstag”. 

”Det allvarliga misstaget från den svenska sidan skapar oundvikligen allvarliga svårigheter att upprätthålla vänskapliga utbyten och samarbeten mellan Kina och Sverige”.

Ambassadör Gui Congyou säger till SVT att hans tidigare uttalanden inte ska ses som hot – utan att han enbart ”uppmanar vänligt”:

– Vi är väldigt upprörda. 1,4 miljarder kineser är upprörda, säger han i intervjun.

Utrikesministern: ”Han kommer inte utvisas”

På lördagsmorgonen säger utrikesministern Ann Linde till Expressen att man inte tänker utvisa den kinesiske ambassadören.

– Att skicka hem diplomatiska representanter är aldrig ett bra sätt, tycker jag. Jag tycker alltid att man ska ha en dialog, och därför har vi varit oerhört tydliga – både i Sverige och i Peking – att vi ser allvarligt på de uttalanden som Kina har gjort med anledning av priset som har delats ut till Gui Minhai, säger utrikesministern.

Statsminister Stefan Löfven, som på lördagsmorgonen befinner sig på samma evenemang, går rakt förbi Expressens reporter Elin Jönsson när hon frågar om ambassadören ska utvisas.

– Jag kommenterade det i går och det gäller fortfarande, säger statsministern.

Kinas hot mot Sverige när Gui Minhai tilldelas Tucholskypriset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.