Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detta har hänt i konflikten mellan USA och Iran

Donald Trump.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Qassem Soleimani.Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

I natt kom Irans svar mot USA när de avfyrade 22 missiler mot två militära baser i Irak där flera amerikanska soldater är stationerade.

Men vad är det egentligen som hänt?

Expressen reder ut det senaste i konflikten mellan USA och Iran.

Natten mot onsdag avfyrade Iran missiler mot de militära baserna Ain al-Asad och Erbil i Irak.

17 missiler ska ha nått Ain al-Asad och fem ska ha nått Erbil. Tidiga källor menade att ingen hade skadats eller dött i attacken. Samtidigt kom uppgifter från iranska medier på onsdagsmorgonen att 80 ”amerikanska turister” dödats, något som ännu inte är bekräftat, rapporterar Reuters.

Efter attacken tweetade Irans utrikesminister Javad Zarif att landet inte sökte efter ”upptrappning eller krig”.

Generalmajoren Mohammad Baqeri har sagt att om USA svarar på Irans attack kommer de att svara tillbaka ”starkare och mer förkrossande”.

Detta har hänt tidigare

Den 27 december i år dödades en amerikan och fyra skadades i en attack vid en irakisk militärbas nära Kirkuk.

Natten till den tredje januari, svensk tid, meddelar amerikanska Pentagon att man har dödat toppgeneralen Qassem Soleimani i en raketattack.

Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei och flera av hans medarbetare meddelade att de skulle utkräva hämnd för Soleimanis död.

Missilattacken var det svar som Iran har varnat för sedan USA utförde en flygattack som dödade toppgeneralen Qassem Soleimani.

 

Expressens Kassem Hamadé om kalabaliken som uppstod vid toppgeneralens begravning

Kassem Hamadé om tumultet: ”Flera har dödats och skadats”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.