Detta har hänt – tyfonen Haiyan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En av historiens värsta tyfoner drog in över Filippinerna.

Enligt FN Haiyan tog 4 460 människoliv och lämnade landet i sorg och förödelse.

Torsdag 7 november

Tyfonen Haiyan bildades i Stilla havet och växte sig sakta men säkert starkare på sin väg västerut. Dagen innan den drar in över Filippinerna mäter japanska meteorologer upp vindhastigheter till 315 kilometer i timmen i ovädret.


Fredag 8 november

På morgonen lokal tid dra Haiyan in över land vid det lilla fiskesamhället Guiuan på Filippinernas östkust. Den amerikanska meteorologen Jeff Masters vid Weather Underground bedömer att den är den starkaste tyfon som någonsin mött land.

Sex meter höga vågor slår mot öarna Leyte och Samar och redan under fredagen kommer rapporter om våldsam förödelse i staden Tacloban med 200 000 invånare.


Lördag 9 november

När tyfonen lämnat Filippinerna står det klart att dess skadeverkan varit enorm. De dödssiffror som under fredagen talat om en handfull växer snabbt till 100 och senare under lördagen nämner filippinska Röda korset siffran 1200 döda.

Fyra miljoner människor är direkt drabbade av tyfonen, enligt filippinska myndigheter.


Söndag 10 november

Först två dagar efter att stormen passerat står det klart hur illa det verkligen är ställt i regionshuvudstaden Tacloban. "Förödelsen är, jag har inte ord för det, det är skrämmande. Det är en stor mänsklig tragedi" konstaterade inrikesminister Mar Roxas enligt AP.

Dödssiffrorna talar om 10 000 döda bara i staden, och under söndagen börjar desperata, hemlösa överlevande att plundra de ställen som plundras kan.

Expressen och Röda Korset startar ett samarbete om en insamling för de som drabbats av tyfonen.

Flera svenska kändisar och tunga makthavare har skänkt pengar.


Måndag 11 november

Filippinerna är ett land i behov av hjälp för att få bukt med Haiyans förödande framfart. Vägar och kommunikationer är på många håll oframkomliga och många svävar i ovisshet kring vad som hänt med anhöriga i de värst drabbade östra delarna av landet. Samtidigt börjar omvärldens hjälpinsatser att nå fram till de drabbade. Den amerikanska militären når fram till Tacloban, en av de städer som drabbats allra värst av tyfonen, för att bistå med vatten och mat och enligt Reuters skickar den amerikanska flottan hangarfartyget USS Washington till området.


Tisdag 12 november

Fem dagar efter att tyfonen Haiyan slog till mot landet väntar många av de värst drabbade fortfarande på hjälp. Den massiva förödelsen har gjort att väldigt lite hjälp har nått Tacloban.

Svenske Martin Peterssons uppmärksammade sökande efter sin sambo Marjourie Edijer och son Martee får ett lyckligt slut när de rapporteras vara i säkerhet. Men än så länge saknas ett antal svenskar.

I en intervju med CNN säger Filippinernas president Benigno Aquino att de första siffrorna om att upp emot 10 000 människor skulle ha dött i Tacloban troligen inte stämmer utan att det snarare handlar om cirka 2 000 personer. Han är dock noga med att påpeka att dödssiffran kan komma att öka.

Enligt FN har elva miljoner människor på olika sätt drabbats av den väldiga katastrofen och drygt en halv miljon ska vara på flykt undan förödelsen, rapporterar BBC.


Onsdag 13 november

Sex dagar efter att tyfonen slog till mot Filippinerna strömmar katastrofhjälpen in från jordens alla hörn. Den internationella Rödakorsrörelsen vädjade om  motsvarande 622 miljoner kronor för att hjälpa de drabbade.

Säkerhetsstyrkor öppnade eld mot en grupp beväpnade män som plundrade i byn Abucay som är en del av den hårt drabbade staden Tacloban.


Torsdag 14 november

Ett 30-tal svenskar saknas i Filippinerna, en vecka efter tyfonen Haiydans  framfart, enligt TT. Svenska telefonbolag sitta på nyckeln till att  hitta dem - genom att spåra deras telefoner.

Enligt FN - som hänvisar till uppgifter från en myndighet -  tvingades minst 4 460 människor sätta livet till i Haiydan, uppger AP.

Svensk hjälp når den hårt drabbade staden Tacloban under tordagen. Ett Herculesplan med sju svenskar och en norrman landar vid 15-tiden, lokal tid. Tillsammans ska de bygga ett  viktigt basläger för FN-personal. "Det är fantastiskt att man kan göra en insats", sade Bengt Arne Söderberg från Visby till Expressens reporter på plats.

SVT rapporterar att man på lördagen den 16 november planerar en insamlingsdag för offren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.