Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detta handlar Iran-protesterna om

Demonstrationerna började som protester mot höga matpriser.
Foto: AP / TT
Nu har demonstrationerna växt till de största sedan 2009.
Foto: STRINGER / EPA / TT

Det började som en demonstration mot höjda matpriser.

Nu har det växt till största protesterna i Iran sedan 2009.

– Korruption, arbetslöshet och höjda priser är en grogrund för missnöjet, säger forskaren och Iranexperten Rouzbeh Parsi vid utrikespolitiska institutet.

Protesterna startade på torsdagskvällen och spred sig till olika platser i Iran.

Utlösande faktor var bland annat regeringens beslut att minska vissa livsmedelssubventioner, vilket leder till högre matpriser.

Varför händer det nu?

Under ytan i Iran bubblar en vrede och ett missnöje över att vanligt folk inte fått det bättre, trots att många hoppades på det när sanktionerna mot landet började lyftas i samband med Iranavtalet 2015. 

Misstron mot de styrande i landet är stor säger Rouzbeh Parsi vid utrikespolitiska institutet i Expressen TV på söndagen.


https://twitter.com/AFP/status/947425198302728192

–  Den här typen av protester har ägt rum regelbundet under flera årtionden och har att göra med att Iran är ett land med stora inkomstklyftor - och de har ökat. Ungdomsarbetslösheten är på 30 procent, förklarar Rouzbeh Parsi.

Han fortsätter: 

– Regeringen lyckas inte få bukt med det eftersom ekonomin inte går med den fart som skulle behövas. Samtidigt finns väldigt mycket korruption och ett system som inte är transparent, så det finns väldigt stora befolkningsgrupper som känner att de är utanför.

Vad skiljer detta från tidigare protester?

2009 protesterade den så kallade Gröna rörelsen i Iran. Miljoner människor deltog, och ännu är de pågående demonstrationerna inte i närheten av det storleksmässigt.

Då 2009 var protesterna koncentrerade till huvudstaden Teheran, nu är det mindre protestgrupper utspridda på fler ställen över landet. Så vart protesterna tar vägen är oklart.


https://twitter.com/Reuters/status/947388906097512450

- Än så länge finns inget som tyder på att det finns nationell organisation eller struktur i detta, annat än att folk någorlunda regelbundet går ut för att demonstrera, säger Rouzbeh Parsi.


Iranexperten Rouzbeh Parsi.

Den iranska regimen ströp under natten mot söndagen tillgången till internet i bland annat mobiltelefoner tillfälligt. 

Två demonstranter har dödats i kravaller och den iranske inrikesministern Abdolreza Rahmani-Fazli har gått ut i den statliga tv-kanalen och hotat demonstranterna "som ska få betala ett pris" om de inte upphör störa ordningen och bryta mot lagen.

Hur kommer regimen att agera?

Rouzbeh  Parsi menar att president Hassan Rouhani och hans regering behöver visa en mer försonlig sida. Att man visar att man hör folks missnöje.

– Presidenten säger att han ska ut och tala till folket och då får vi se vilken linje staten väljer att ta, förutom att hota med mer våld.


https://twitter.com/AlArabiya_Eng/status/947416554202857477

En markant skillnad mot protesterna 2009 och tidigare är användningen av internet och mobiltelefoner.

– Sociala medier gör det möjligt för många andra att bli medvetna om att det finns människor som protesterar någonstans, säger Rouzbeh Parsi.

Nu återstår att se om protesterna leder till något mera. Hur många är villiga att skriva under på slagorden och fortsätta gå ut och protestera? Om det dör ut om några dagar kan staten kosta på sig att ignorera folks missnöje - tills nästa uppror uppstår, konstaterar Iranexperten.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.