Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detta är ministrarna som alliansen vill ha bort

Peter Hultqvist och Anders Ygeman.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Anna Johansson.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansen har riktat misstroendeförklaring mot tre av regeringens ministrar: Anders Ygeman, Peter Hultqvist och Anna Johansson.

Här är en bakgrund till vilka de är och vad de åstadkommit i sina karriärer hittills.

Anders Ygeman

Anders Ygeman.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inrikesminister Anders Ygeman, 47, har sedan tidig ungdom gjort karriär inom den socialdemokratiska rörelsen. Som 14-åring gick han med i SSU i Stockholmsförorten Rågsved och som 22-åring blev han SSU-ordförande i Stockholm. Han var bara 25 år när han blev riksdagsman 1995.

Anders Ygeman har en stark ställning i det viktiga S-distriktet i Stockholm, där han är ordförande sedan 2016.

Också familjemässigt är han fast förankrad i S-rörelsen. Hans fru är förbundssekreterare på Handels och hans pappa var chefredaktör på facktidningen Statsanställd.

Efter valsegern 2014 utsågs han till inrikesminister. Därmed fick Ygeman ansvaret för polisen, terroristbekämpning, civilförsvar och krisberedskap.

I tider av flyktingkris och terrorism steg Anders Ygeman tillfälligt fram som något av en landsfader. Under en period var han regeringens mest populära minister och nämndes till och med som framtida partiledare.

Peter Hultqvist

Peter Hultqvist.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Försvarsminister Peter Hultqvist, 58, har en gedigen bakgrund i den socialdemokratiska rörelsen. Han var journalist på S-märkta tidningar som Dala-Demokraten och Norrländska Socialdemokraten och chefredaktör på partitidningen Aktuellt i politiken.

Sedan var han i 17 år kommunalråd i Borlänge, där han också var ordförande i kommunalstyrelsen innan han kom in i riksdagen 2006. Hultqvist är S-ordförande i Dalarna och beskrivs allmänt som en "stark man" i partiet.

Hultqvist anses tillhöra vänsterflygeln inom S och är Natomotståndare. Samtidigt gör han skarpa uttalanden om hotbilden mot Sverige och fördömer kraftfullt Rysslands politik på Krim och i Ukraina. Han verkar för nordiskt försvarssamarbete 

– Rysslands mer aggressiva uppträdande i olika sammanhang har påverkat vår strategi och vår omvärldsorientering mot det mer nationella, har han sagt till tidningen DT.

 

LÄS MER: Detta innebär misstroendeförklaring

 

Anna Johansson

Anna Johansson.Foto: ARI LUOSTARINEN / TT NYHETSBYRÅN

Infrastrukturminister Anna Johansson, 46, har en lång politisk karriär bakom sig i hemstaden Göteborg. Som så många andra politiker föddes hon i S-rörelsen. Hon är dotter till Göteborgspolitikens "starke man",  Göran Johansson, som i många år var kommunstyrelsens ordförande.

Anna Johansson var LO-ombudsman i Göteborg, ledamot av kommunfullmäktige och 2009–2014 biträdande kommunalråd i Göteborg – och är sedan 2007 S-ordförande i hemstaden.

Trots hennes starka ställning lokalt var hon relativt okänd utanför Göteborg när hon 2014 utsågs till Sveriges infrastrukturminister. Utnämningen kom som en överraskning både för henne och för de flesta politiska bedömare.

– Det var som att bli inkastad i en torktumlare och utkastad på en annan planet, har hon sagt till tidningen GP om hur det kändes att bli minister.

Anna Johansson var en av de mest anonyma ministrarna – fram till IT-skandalen i Transportstyrelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.