Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Detonation i Uppsala: ”Väldigt hög smäll”

Uppsala skakades under kvällen av en explosion.
Detonationen ska ha ägt rum i området Gränby i Uppsala.

En kraftig smäll har hörts i området Gränby i Uppsala, rapporterar polisen. 

Flera anmälare har vittnat om någon typ av explosion. 

– Alla har hört en väldigt hög smäll och några har även sett rökmoln efter det här, säger Pelle Nellberg, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Totalt fem personer har gripits misstänka för allmänfarlig ödeläggelse.

Larmet inkom klockan 20.07 på torsdagen och inringare vittnar om en hög smäll. 

Detonationen ska ha ägt rum i området Gränby.

– Vi är i faggorna där för att försöka lokalisera var någonstans det har varit, säger Pelle Nellberg, presstalesperson vid Uppsalas regionledningscentral. 

– Vi har flera patruller i området som letar och söker kontakt med vittnen, så vi räknar med att vi ska kunna få fram vad det är inom kort, säger Pelle Nellberg. 

”Polispatruller har lokaliserat platsen där detonationen tros ha ägt rum. Platsen ska vara i en hage i anslutning till Gränbystaden. Inga personer i närheten av hagen. Inga skadade personer lokaliserade”, skriver polisen på sin hemsida vid 20.39.

Fem personer gripna i Uppsala

Brottsplatsen spärrades av och undersöktes av tekniker. Vid 22.30 grep polisen tre personer i anslutning till Gränbystaden.

Under kvällen har polisen genomfört flera husrannsakningar biträdda av Nationella bombskyddet. Vid en av dem grips ytterligare två personer, enligt polisen.

Samtliga gripna är pojkar yngre än 18 år. På fredagsmorgonen hade två av de gripna anhållits, och de tre andra hade släppts på fri fot, skriver UNT. Huruvida brottsmisstankarna kvarstår mot de släppta är ännu oklart.

Förundersökningen har lämnats över till åklagare.